Constiinta unui Liberal de Stanga: R.I.P. Thatcher

Nu mi-a placut nici izbucnirea de veselie a unora la moartea lui Thatcher, dar nici valul de osanale ridicat de mai toti "dreptacii" de pretutindeni unui personaj care, in politica, a reprezentat tot ce poate fi mai odios in "capitalism". A murit un om, pe care varsta și boala il transformasera intr-o ruina, un om care nu mai facea priza cu realitatea. Tacerea e cea mai buna atitudine. Omul Thatcher sa se odihneasca in pace! Politicianul Thatcher poate fi judecat oricand; de fapt, verdictul a fost dar chiar din anii in care taia si spanzura, la conducerea Marii Britanii. O Mare Britanie pe care a schimbat-o, dar nu in bine.
Apoi, nu ea, si nici Reagan, nu au doborat comunismul. Momentul 1989 nu este cel al unei "eliberari" a Estului, ci al unei alte subjugari, este momentul trecerii lui sub biciul neo-liberalismului. Idiotii care manifestau in tot Estul pentru "libertate" nu-si revin nici acum, si nu recunosc ca in locul libertatii au dat peste o noua servitute, si mai a dracului decat cea din "comunism". Nu admiratia esticilor fata de "capitalismul popular" promovat de "Doamna de Fier" a dus la schimbarea din 1989, ci un lent proces de disolutie a capitalismului de stat. Acum vedem, exemplul chinez fiind elocvent, ca, lasat sa se dezvolte, si permitandu-i-se sa aiba acces la toate pietele, capitalismul de stat din Est ar fi ajuns sa ingroape capitalismul asa-zis de "piata libera", o alta mizerie propagandistica.
Sa fim onesti: Thatcher nu a fost decat o sluga, sluga celor cu bani, care conduc cu adevarat Marea Britanie, si ea a pus statul britanic fara ezitare in slujba intereselor lor, in detrimentul cetatenilor englezi. Mai mult, a folosit subordonarea fata de interesele SUA pentru a incerca refacerea, pe cat posibil, a Imperiului Britanic, participand, si ea, si urmasii ei, la tot felul de aventuri militare.
Neo-liberalismul anilor Reagan - Thatcher nu a produs nici mai multa prosperitate pentru toti, veniturile clasei de mijloc din Marea Britanie, SUA si din Occidentul european scazand continuu din anii 80 ai secolului trecut, nici o lume mai buna, mai pasnica si mai democratica. Distrugand sindicatele, cei doi au dat o lovitura mortala democratiei. Lasandu-se corupti de cei bogati, guvernand exclusiv in numele lor, cei doi au demolat democratia reprezentativa. Au reusit sa stearga diferentele intre partide, fiind cu totii, de facto, in situatia de a nu mai avea alternativa politica. Suntem acum in prezenta unui regim politic cu partid unic chiar si in vechile democratii. Care mai este deosebirea intre conservatori si laburisti in Marea Britanie, intre democrati si republicani in SUA?
Avem ce reprosa politicianului Thatcher, aceasta "Doamna de Fier". Ei ii putem ura sa "Rugineasca In Pace!" Omul Thatcher are dreptul sa se odihneasca in pace, ca oricare disparut dintre noi...