MAGAZIN: Martori sinceri si martori mincinosi (Autor: DAN D. FARCAS
(Continuare)
Cele de mai sus sunt informatii provenind din surse cat de cat demne de incredere. Dar ufologia colcaie si de dezvaluirea unor date senzationale si tenebroase, puse in circulatie de niste denuntatori (whistleblowers) dubiosi. Nick Pope a scris, in vara anului 2015 un articol menit sa contureze portretul acestora, articol din care rezumam mai jos cateva idei.
Sunt denuntatori care vor spune ca au lucrat pe o nava extraterestra in Aria 51, altul a fost implicat intr-un schimb de focuri cu extraterestrii, sau a salvat un nepamantean si a fost capabil sa-l trimita inapoi acasa. Mai sunt si cei care au mers la un schimb de experienta pe o planeta extraterestra. Apoi, exista si interviurile date intr-o camera de hotel, cu spatele la lumina, astfel incat sa-si ascunda identitatea. Si sa nu-l uitam pe denuntatorul care a fost asasinat de catre guvern. Ufologia este deci plina de denuntatori, nu-i asa? Gresit - spune Pope - ufologia este plina doar de falsi denuntatori.
La prima vedere, unii ar putea spune ca e o judecata prea aspra. Ne putem gandi la scurgerile de documente OZN guvernamentale, scurgeri care au ajuns la marele public, in parte prin filme documentare sau prin conferinte OZN, in care au aparut unii dintre acesti denuntatori. Cu siguranta - spun multi - o buna parte din ceea ce stim despre OZN-uri vine de la diversi denuntatori curajosi, care au luat decizia de a incalca juramintele lor de a mentine secretul, considerand ca au o responsabilitate morala mai mare fata de adevar. Aceasta suna frumos in teorie - spune Pope - dar adevarul este oarecum diferit, ceea ce este usor de demonstrat cu un pic de gandire critica.
Sa ne intreabam ce se intampla, in afara domeniului ufologiei, atunci cand oamenii dezvaluie informatii clasificate extrem de sensibile. Nu e vorba de tradatorii care transmit informatii clasificate unei puteri straine, ci de oamenii care au facut publice astfel de informatii, invocand dreptul publicului de a cunoaste.
Unele nume sunt binecunoscute: fostul angajat CIA Edward Snowden si specialistul in informatii militare din armata SUA Bradley Manning sunt doua exemple. In Marea Britanie, exista cazurile fostului ofiter MI5 David Shayler si al fostului angajat al MI6 Richard Tomlinson. Mai sunt si altii. Ce a facut guvernul in toate aceste cazuri? I-a urmarit pe cei implicati, in mod proactiv, agresiv si necrutator, folosind toate resursele disponibile. Nu a incercat sa-i omoare, dar a folosit impotriva lor intreaga putere a sistemului de justitie penala (politie, procurori, instante etc.) de care era capabil. Asta este ceea ce se intampla, in viata reala, cu oamenii care dezvaluie informatii clasificate. Ne putem deci intreba de ce nu se intampla acelasi lucru si cu denuntatorii din sfera ufologiei? De ce ar lasa guvernul in pace astfel de oameni?
Raspunsul este evident. Asa-numitii denuntatori din zona ufologiei nu dezvaluie de fapt informatiile clasificate. Ei inventeaza povesti. Daca oricare dintre aceste persoane ar fi prezentat informatii cu adevarat clasificate ea ar fi fost arestata intr-o clipa. Pope spune ca stie asta nu din cauza timpului petrecut cu proiectului OZN al Ministerului Apararii al Marii Britanii, ci din cauza unui loc de munca pe care l-a avut mai inainte, in cadrul Directiei de Securitate a Apararii, unde a avut tangenta cu cazuri care intrau sub incidenta Legii Secretelor Oficiale. Acest fapt, combinat cu cei 21 de ani petrecuti intr-un minister in care secretul informatiilor este la ordinea zilei, l-au invatat o multime de lucruri despre realitatea modului in care sunt tratate acuzatiile de incalcare a securitatii.
In plus, chiar daca denuntatorul ar da publicitatii documente reale, nu este deloc sigur ca el aduce mai multa lumina in respectivul domeniu. Astfel de judecati nu le poate face, in mod corect, decat proprietarul informatiilor - de obicei expertul pe subiect. Este un semn de aroganta si de ignoranta cand altcineva, vazand niste documente, decide sa le faca publice fara sa stie povestea completa.
(Va urma)