traiesteaventura.ro : Ce sa faceti cand Tu vrei la munte si Ea vrea la mare ? Cele 5 motive diferite care va ajuta sa petreceti o vacanta de neuitat
Zilele astea discutam cu prietena mea si nu stiam ce sa alegem pentru vacanta de vara aceasta.
La MUNTE sau la MARE?
Cum mie-mi place sa recunosc ca am fost facut pentru munte si drumetii in natura (inca de la 6 ani am mers cu taica-miu pe Vf. Toaca in muntii Ceahlau si m-a carat si in spate taica-miu o bucata de drum. Iti multumesc tata pentru ca m-ai luat cu tine si m-am indragostit si eu de munte - asa cum esti tu).
Prietena mea face parte din marea majoritate a fetelor care sunt indragostite de plaja, mare si bronz.
Si ce te faci atunci cand trebuie sa alegi ce faci vara aceasta si TU vrei la munte, iar EA vrea la mare?
M-am gandit ca multe dintre cupluri/familii au problema aceasta in care barbatul prefera muntele si femeia marea, asadar, in loc sa fac un sondaj aici pe blog in care sa ne votam locatia favorita, am scris in randurile de mai jos un articol special despre MUNTE vs MARE, urmand ca la final sa alegeti voi unde veti merge VARA aceasta.
1) De ce sa alegi o vacanta la MARE
De ce o vacanta la mare te ajuta? Milioane de romani aleg sa-si petreaca cateva zile vara aceasta la mare. O vacanta la mare nu este doar pentru relaxare, ci este si pentru sanatate. Clima de pe litoral si apa Marii Negre influenteaza pozitiv corpul nostru. Datorita compozitiei sale chimice: magneziu, iod, potasiu, calciu, etc.. apa are un efect benefic asupra sanatatii noastre.
Este dovedit ca innotul in mare deschide si curata porii, elimina toxinele in timp ce tot corpul este curatat. Poate ca te gandesti ca ai face in schimb o baie cu apa de mare decat sa mergi la mare, dar o vacanta la mare este mult mai buna decat o baie. Fie ca innoti si te bucuri de mare, iti lucrezi muschii si te relaxezi sau chiar si simplul fapt ca stai in apa si marea iti face un masaj, este un beneficiu.
Marea te ajuta sa arzi caloriile, sa-ti rezolvi problemele respiratorii si sa-ti imbunatatesti sanatatea.
Am scris un articol special despre:
Beneficiile pe care marea ti le da organismului tau + 7 idei de activitati care iti creaza amintiri de neuitat cu prietenii
Apa marii pentru buna dispozitie
Cercetarile arata ca sunetul valurilor induce creierului nostru o profunda stare de relaxare, prin care ne eliberam mintea si corpul de emotiile negative.
Chiar si plutirea pe mare face ca sangele din extremitatile picioarelor sa fie pompat catre regiunea abdominala pentru ca picioarele se relaxeaza. Sangele proaspat ce-l pompeaza inima in corp aduce mai mult oxigen catre creier, care ne face sa fim activi si ne imbunatateste timpul de reactie.

Briza marii pentru somn mai profund
Daca te-ai intrebat vreodata de ce dormim atat de bine dupa o zi pe plaja, este datorita brizei marii. Aerul care circula la mare este incarcat cu ioni negativi benefici pentru corp, iar capacitatea organismului de a absorbi oxigenul creste. Ionii negativi au un nivel echilibrat de serotonina " un element chimic din corp de care depinde starea noastra de bine si de lipsa de stres. De aceea, dupa ce vii din vacanta te simti mai relaxat si energic.

Soarele pentru starea de bine si sanatatea pielii tale
Cat timp tu stai la plaja, razele soarelui actioneaza asupra sistemului endocrin " partea corpului care secreta endomorfina " substanta responsabila cu starea de relaxare si cu lipsa stresului.

2) De ce sa mergi la MUNTE vara asta
O evadare la munte nu inseamna ca trebuie sa mergi in Tiber sau Himalaya. Dar iata un aspect pe care tu nu il stii.
Noi suntem obisnuiti sa ne gandim ca in vacanta la munte este bine sa mergem doar iarna. Dar nu este adevarat. Poti sa-ti petreci vacanta la munte in cel mai placut mod in toate cele 4 anotimpuri ale anului. Muntii ne atrag cu tot ce au: piscurile inalte, stancile ascutite, brazii inalti, rauri zgomotoase, lacuri de munte si aerul plin de ozon si mirosul placut de pin. Tentant, nu-i asa?
Calatoriile la munte ne ajuta sa ne rezolvam anumite probleme ale sistemului nostru respirator.
Este important sa mergi pe munte pe picioarele tale si nu cu ATV-ul sau masina. Este mai solicitant dar foarte sanatos.
Principalele 3 motive pentru care eu aleg sa merg la munte sunt:
- imbunatatirea sistemului meu cardiovascular.
cresterea semnificativa a celulelor rosii din sange
antrenarea sistemului meu respirator: aerul de munte este foarte bun pentru cei care sunt sensibili la raceala si la bronsita.
De ce sa te multumesti sa stai pe canapea in sufragerie si sa te uiti la tv, pe Discovery Channel sau pe National Geographic, la calatoriile pe munte cand poti chiar tu sa ai parte de 5 mari beneficii care ti le ofera mersul pe munte:
1. Activitate fizica
Nu este activitate fizica mai naturala decat mersul, alergatul sau urcarea pe munte. Calatoria ta pe munte cu ceva bagaj in spate iti lucreaza mult mai bine corpul si mai eficient decat exercitiile la sol sau acasa.
Urcarea pe munte nu este doar o forma de activitate fizica, ci o cale de a te cunoaste mai bine pe tine insuti si a descoperi natura asa cum este ea la origini.
2. Aerul proaspat de munte
La altitudini de peste 1500 de metri, aerul este curat si proaspat. Te va ajuta sa te relaxezi, sa-ti imbunatatesti circulatia si sa-ti cureti plamanii. Muntele este locul ideal de a practica yoga si respiratiile profunde.
3. Iti gasesti linistea interioara
Muntii au o semnificatie spirituala importanta. Au magia in ei si singurul sunet pe care o sa-l auzi, va fi sunetul naturii. De-a lungul istoriei, oamenii s-au refugiat in munti pentru a-si gasi linistea interioara. Atat Moise, cat si Mohammed au stat o perioada in munti si apoi s-au intors in lume cu cuvinte care reprezinta sursa vietii spirituale, cunoscuta de majoritatea populatiei planetei noastre. Bineinteles ca nu o sa te intorci de la munte cu o carte noua scrisa de tine care va schimba total lumea, dar o aventura in munti iti va schimba total in bine starea ta si iti va umple inima cu pace si bucurie.
4. Aventura
Daca iti doresti sa ai parte de o expierenta noua si ai cat de cat un spirit de aventura, atunci muntele este alegerea perfecta. Muntii au un climat special si trasee atat usoare, cat si mai dificile care te provoaca sa-ti depasesti limitele si sa capeti incredere mare in fortele tale. Muntii ascund o lume fascninata cu multe locuri inca nedescoperite de oameni.
5. Deserturi speciale si rare
Muntii nu doar ca iti ofera aer proaspat, ci si gustari rare. In functie de perioada a anului in care mergi si locatie, vei desoperi o varietate de fructe si plante care cresc intr-un mediu nepoluat. Fructele de padure precum murele, zmeura, capsunile sunt cel mai bun desert pe care poti sa-l savurezi cand mergi la munte.

Sfaturi de care sa tii cont cand mergi la munte:
- Cand mergi la munte, ia-ti incaltari speciale de urcat pe munte (special pentru suprafete alunecoase)
- Asteapta-te la o vreme schimbatoare. Clima in munti se schimba foarte rapid de la o ora la alta.
- Ia-ti suficiente sticle cu apa ca sa-ti mentii corpul hidratat si alimente bazate pe carbohidrati pentru mai multa energie.
- Pune-ti in bagaj un kit de prim ajutor in care sa ai neaparat: o fasa, dezinfectant, cutit si o mapa/busola ca sa stii mereu unde esti
- Fii bland si responsabil cu natura si nu arunca gunoaiele prin munti pentru ca dureaza peste 50 de ani sa se autorecicleze

Unde mergi vara aceasta? La MARE sau la Munte?
Daca nu va hotarati unde sa mergeti, exista si varianta de compromis in care mergeti si la munte si la mare cate 2-3 zile in fiecare loc sau mai mult ca sa fii si Tu impacat cu ideea si Ea sa ajunga la mare.
Eu m-am hotarat si vara asta o sa mergem si la mare, si la munte, ca sa fim impacati amandoi.