Magazin: Comentarii pe marginea desecretizarii documentelor britanice OZN (Autor: DAN D. FARCAS)
Scriam saptamana trecuta ca pe 20 iunie 2013, s-a anuntat terminarea operatiei de desecretizare si punere la dispozitia publicului a tuturor documentelor OZN aflate in posesia Ministerului britanic al Apararii, operatie care a tinut cinci ani si a implicat in total 209 fisiere, cu aproximativ 52.000 de pagini. Anuntul a fost facut de jurnalistul Dr. David Clarke, care prezenta lucrurile ca si cum meritul operatiei i-ar apartine aproape in exclusivitate. Acest fapt, precum si comentariile ironice facute de el la adresa continutului, in buna masura banal, al dosarelor desecretizate, au iritat lumea ufologilor.
In mod firesc, unul dintre cei care au reactionat la declaratiile lui Clarke a fost Nick Pope (foto). El a lucrat timp de 21 de ani, pana in 2006, in Ministerul Apararii din Regatul Unit si a condus intre 1991 si 1994 secretariatul 2(a) al statului major al aerului (Air Staff), de la acest minister, birou care avea si sarcina sa examineze rapoartele privind OZN-urile. Pope este si autorul a doua carti de succes si a numeroase articole pe acest subiect. In mod firesc, Arhivele Nationale i-au cerut si lui sa sprijine proiectul de publicare a documentelor, intre altele prin selectarea unor cazuri pentru mass-media si pentru realizarea unui film de promovare a publicarii documentelor.
Pope a scris, in timp, numeroase articole despre procesul de desecretizare, pentru ziarele The Times, The Guardian, The Sun si The Mirror. El a fost intervievat pe aceasta tema de catre o gama larga de emisiuni TV si radio, inclusiv Newsnight, ITN News, CNN News, Larry King Live, Good Morning America, Sky News, GMTV etc. Punctul lui de vedere privind dosarele desecretizate poate fi rezumat prin urmatoarele: "Acestea sunt adevaratele "Dosare X". Cele mai multe observatii OZN au explicatii conventionale, dar un procent mic a ramas neexplicat. Este vorba de cazuri in care OZN-urile au fost observate de catre ofiteri de politie, au fost vanate de piloti si urmarite pe radar. Dar orice ai crede despre OZN-uri, punerea acestor fisiere la dispozitia publicului arunca o lumina asupra unuia dintre cele mai socante subiecte studiate vreodata de catre guvernul britanic".
In prezent Nick Pope este stabilit in SUA si lucreaza in calitate de consultant pentru diverse tipuri de proiecte de divertisment, de pilda jocuri in care apar extraterestri. Pe 17 iulie 2013 a aparut pe internet un interviu, luat lui Pope de catre Sebastian Haley din partea firmei GamesBeat, interviu din care rezumam mai jos cateva fragmente.
Pope spunea ca in perioada 1991-1994, cand a lucrat ca responsabil cu problematica OZN, sarcina sa a fost in primul rand cea de a investiga observatiile OZN raportate si de a stabili daca acestea au fost o amenintare potentiala sau, mai general, daca prezentau vreun interes pentru aparare. "Nu tineam sa stabilim ce anume ar putea sau nu ar putea fi. Spuneam doar: "iata, oamenii au vazut niste lucruri". Uneori, asa cum s-a si recunoscut, acestea erau obiecte solide, structurate, actionand in spatiul nostru aerian. Acest fapt facea din ele o problema de aparare si o problema de securitate nationala. Dar, cum spuneam, nu plecam cu idei preconcepute, ca am avea
de-a face cu extraterestri sau, asa cum se credea la inceput, cu urmatoarea generatie de avioane de spionaj sau drone sovietice, ori cu altceva de genul acesta". In plus - a adaugat Pope - la biroul nostru veneau toate semnalarile stranii care nu-si gaseau locul in alte compartimente ale guvernului si despre care se presupunea ca ar avea legatura cu fenomenul OZN: rapiri, agroglife, stafii vazute in baze militare etc. Tocmai de aceea li s-a si spus "adevaratele dosare X".
Se stie ca pe 30 noiembrie 2009, guvernul britanic a decis sa inceteze oficial proiectul OZN al Ministerului Apararii. Aceasta decizie a fost luata la putin timp dupa ce Carl Mantell, functionar la Comandamentul Aerului al RAF, a sugerat Ministerului Apararii ca ar trebui sa reduca in mod semnificativ activitatea dedicata fenomenului OZN. El a afirmat ca aceasta activitate "a consumat tot mai multe resurse, dar nu a produs niciun rezultat util pentru aparare". El a spus ministrului apararii, Bob Ainsworth ca, de peste 50 de ani, "nicio observatie OZN raportata nu a dezvaluit vreodata ceva care sa sugereze o prezenta extraterestra sau o amenintare militara la adresa Marii Britanii".
Si David Clarke scria ca un argument important pentru terminarea proiectului a fost ca s-a constatat ca fenomenul OZN nu avea nicio relevanta pentru activitatile de aparare. Pope a comentat insa, pe 26 iunie 2013, din Washington D.C., ca afirmatiile repetate ale Ministerului britanic al Apararii precum ca OZN-urile nu au nicio semnificatie pentru aparare au fost "destinate doar sa ia Parlamentul, media si marele public din carca noastra", adica a militarilor, dar ca cei din Ministerul Apararii stiau ca realitatea era alta. Cat despre afirmatiile lui David Clarke, Pope spunea: "Unii ar folosi, probabil, termenul de "idiot util" pentru a descrie modul in care el repeta ca un papagal sloganul Ministerului Apararii ca fenomenul OZN nu are "nicio semnificatie pentru aparare"".
Ufologul Robert Hastings, cel care s-a evidentiat prin investigarea relatiilor dintre OZN-uri si armele nucleare, este si el convins ca militarii erau profund ingrijorati de unele incursiuni OZN, de pilda de cele in zonele in care se aflau rachete sau bombe nucleare. El, ca si alti ufologi, se intrebau daca au fost desecretizate chiar toate dosarele OZN si nu cumva cele care aveau o semnificatie mai grava pentru aparare au ramas inca ascunse.
In privinta aceasta, Hastings a solicitat si opinia lui Nick Pope, care a precizat ca: "Legea libertatii de informare (Freedom of Information Act) din Marea Britanie contine exceptii de mare anvergura, care acopera domenii precum aparare, securitate si informatii", deci multe documente sensibile OZN pot ramane secrete in continuare, tot asa cum multe documente facute acum disponibile au fost deja "considerate a fi neclasificate" inainte de difuzarea lor.
Toate documentele transmise la Arhivele Nationale au fost revizuite in prealabil de catre Ministerul Apararii (acesta a si fost unul dintre motivele pentru care programul de desecretizare a durat cinci ani). Examinarea atenta a materialului pus la dispozitia publicului arata ca o multime de documente au fost, cu aceasta ocazie, redactate in intregime, sau retinute in intregime. Ceea ce s-a dat publicitatii - spune Pope - nu include unele dintre cele mai interesante fisiere, documente, filme si fotografii. Despre acestea Ministerul Apararii pretinde uneori ca au fost "distruse din greseala" sau "pierdute".
Pope, in calitatea sa de fost angajat in Ministerul Apararii a explicat si faptul ca, in cercurile guvernamentale, accesul la informatiile clasificate este determinat atat de nivelul autorizarii (clearance) de securitate a unei persoane, cat si de faptul ca de multe ori la un secret au acces doar "cei care trebuie neaparat sa stie". Astfel, intr-un anumit sens, niciodata nu poti spune cu siguranta daca esti parte la toate informatiile privind un subiect special, deoarece chiar daca esti "expert in acel domeniu", ar putea exista anumite lucruri la care sa-ti fie refuzat accesul, sau chiar zone de existenta carora nici macar sa nu stii. E bine sa ne gandim la aceste lucruri in termeni de "necunoscute necunoscute". Deci - spune Pope - "cu toate ca eu am avut o autorizare de securitate de Top secret SCI, pentru o mare parte din cariera mea in Ministerul Apararii si cred ca am vazut toate dosarele OZN, totusi nu pot fi sigur de aceasta: "Nu stiu ce anume nu stiu" este un alt mod prin care aceia dintre noi care s-au ocupat cu materiale inalt clasificate, caracterizeaza uneori aceasta situatie".
In privinta lui David Clarke, Pope noteaza ca "acesta este ufolog, membru in trecut in Asociatia Britanica de Cercetare OZN (BUFORA). A facut ceva munca de birou, ca voluntar, pentru Arhivele Nationale din Marea Britanie cu privire la dosarele OZN ale Ministerului Apararii si trebuie sa fi realizat cateva interviuri pe aceasta tema la fiecare lot de fisiere care a fost lansat; in general, atunci cand eu am fost indisponibil. In ceea ce priveste lotul final de fisiere el a facut ceva mai multe interviuri decat de obicei, pur si simplu pentru ca eu traiesc acum in America si am limitari in ceea ce pot face cu mass-media din Marea Britanie".
Pope continua: "pot confirma ca Clarke nu a lucrat niciodata pentru Ministerul Apararii si nu a avut vreo autorizare de securitate. Ministerul Apararii redacta fisierele inainte de a le trimite la Arhivele Nationale, astfel incat Clarke a vazut numai aceleasi materiale declasificate ca orice alt membru al publicului (sublinierea lui Hastings)."
Un document al Ministerului Apararii - spunea Pope - s-a referit la Clarke ca la un "veghetor OZN" (UFO spotter), un termen peiorativ folosit pentru a descrie pe cineva cu o atitudine de tocilar si usor obsesiva privind acest subiect. El este un pasionat de folclor, care este interesat de zane si spiridusi si mi s-a spus ca in sinea lui crede ca unele OZN-uri si rapiri extraterestre ar putea reprezenta "un fel de fenomen supranatural". Pope presupune ca David Clarke pastreaza acest punct de vedere pentru sine, probabil pentru ca se teme ca oamenii ar putea considera ca nu e normal. Deci, el, desi sceptic, nu este un demistificator sinistru, doar un patimas usor ciudat.