Magazin : Noi date despre cazul Rendlesha (Autor : DAN D. FARCAS)

In 1980, in Suffolk, in apropierea coastei de est a Marii Britanii, la circa 150 kilometri nord-est de Londra, a avut loc un incident considerat de unii analisti drept "un Roswell britanic". Aici, doua baze militare aeriene ingemanate - Bentwaters si Woodbridge - erau inchiriate, in cadrul NATO fortelor aeriene americane. Cele doua baze, gazduind si un numar nedivulgat de focoase nucleare, se aflau la o distanta de circa trei kilometri una de cealalta si erau despartite de padurea de pini Rendlesham.
Azi se cunosc depozitiile a circa cincizeci de martori oculari si cateva documente oficiale privind acest incident. Din ele reiese ca in zorii zilei de 26 decembrie 1980, in jurul orei 3.00, a fost vazuta o lumina puternica deplasandu-se in padure. Crezand ca s-a prabusit sau a aterizat fortat un avion, ofiterul de serviciu a autorizat ca o patrula din trei persoane sa plece pe jos la fata locului. Acestia au raportat ca au vazut in padure un obiect straniu, stralucitor, aparent metalic, de forma triunghiulara, de aproximativ doi-trei metri latime la baza si aproximativ doi metri inaltime. Ilumina intreaga padure. Obiectul avea o lumina rosie pulsatoare in varf si un brau de lumini albastre dedesubt. Plutea in aer sau era suspendat pe niste picioare. Cand patrula s-a apropiat de obiect, acesta s-a strecurat printre copaci si a disparut. Presupusul loc al aterizarii a fost examinat a doua zi, gasindu-se urme pe sol si radioactivitate usor crescuta.

O lumina printre copaci

Peste doua zile, a fost vazuta din nou in padure o lumina rosie ca soarele. Se misca printre copaci si pulsa. De aceasta data locotenent-colonelul Charles I. Halt, adjunctul comandantului bazei Air Force de la Woodbridge, a condus personal o grupa de investigare. La un moment dat, lumina a inceput sa emita particule stralucitoare, apoi s-a descompus in cinci obiecte albe, separate. Imediat dupa aceasta au fost observate pe cer trei obiecte asemanatoare cu stelele, doua obiecte spre nord si unul spre sud, toate trei la circa 10 grade deasupra orizontului. Obiectele se miscau rapid, in unghiuri ascutite, afisand lumini rosii, verzi si albastre. Pe 13 ianuarie 1981, Halt a descris toate acestea intr-un raport oficial, care a fost intre timp desecretizat. Apoi s-a aflat ca, in noaptea de 26/27 decembrie, un operator radar de la baza RAF Watton (Norfolk) a urmarit un obiect neidentificat care, venind dinspre coasta, a disparut de pe ecran in dreptul padurii Rendlesham. In noaptea respectiva si alte statii de radar, inclusiv cel al aeroportului Heathrow din Londra au semnalat un obiect neidentificat care, aparent, a aterizat in zona celor doua baze militare. Colonelul Halt, intrebat ulterior, a recunoscut ca s-a facut si un film, care a fost trimis la baza Ramstein din Germania Occidentala. Acest film n-a iesit insa, pana la ora actuala, la iveala.
Charles Halt, dupa ce a trecut in retragere, a avut numeroase aparitii publice in care a detaliat cele intamplate. Una dintre cele mai recente interventii a fost cu ocazia emisiunii radio "Coast to Coast" din 18 noiembrie 2012, in care colonelul a impartasit, timp de o ora, ceea ce a vazut cu ochii sai, in timpul investigatiilor pe care le-a condus atunci. Un aspect neobisnuit a fost "explozia" obiectului in cinci alte obiecte mai mici. Unul dintre acestea s-a intors deasupra bazei militare, emitand un fascicul luminos, ca de laser, cu care a iluminat solul. Un alt obiect s-a deplasat deasupra zonei de depozitare a armamentului nuclear de la baza Bentwaters.
In aceeasi emisiune radio, cunoscutul ufolog Robert Hastings si-a prezentat propriile investigatii privind cazul Rendlesham, ca si alte cazuri implicand prezenta unor OZN-uri deasupra bazelor nucleare. Doi controlori de trafic aerian i-au declarat ca au fost de serviciu in perioada incidentului din Anglia si urmarisera pe radar un obiect neidentificat. Acesta a parcurs 190 de kilometri in 8-12 secunde si a facut instantaneu cotituri de 90 de grade, manevra imposibila pentru orice aparat pamantean. Unul dintre controlori a vazut, prin fereastra turnului de control, un obiect sferic, portocaliu, stralucitor, plutind deasupra turnului de apa al bazei Bentwaters. Apoi a tasnit cu o viteza nemaivazuta si a disparut.
Hastings s-a referit si la alte cazuri pe care le-a investigat, intre care cel din 1969 de la baza de rachete Kapustin Yar (90 km est de Volgograd), cand numerosi martori au vazut o nava in forma de dom indreptand fascicule ca de laser spre depozitele de armament, sau la cel din 4 octombrie 1982, deasupra unei baze nucleare secrete din Ucraina, cand un OZN imens a activat codurile de lansare a rachetelor nucleare intercontinentale, aducandu-ne la un pas de declansarea unui razboi mondial.