Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata ',, Un pas decisiv pentru eficientizarea și transparentizarea Sistemului Public de Sanatate", pe care o puteti citi in continuare.
Suferind de ani de zile de subfinanțare cronica, sistemul public de sanatate din Romania este totusi cel mai mare consumator de resurse, anual circa 4 miliarde de euro intrand in aceasta veritabila "gaura neagra". Ceea ce demonstreaza fara tagada faptul ca acesti bani au fost cheltuiti pana acum ineficient.
Guvernul Ponta face un prim pas, important, pe calea insanatosirii financiare a sistemului sanitar romanesc, prin introducerea cardurilor de sanatate. Nu este un proiect nou, a fost demarat cu multa vreme in urma, dar guvernele precedente nu numai ca n-au reusit sa implementeze acest sistem, dar au permis ca sume considerabile sa fie drenate catre interese private. De altfel, corpul de control al premierului Victor Ponta a demontat acest caz flagrant de coruptie la nivel inalt din timpul guvernelor PDL, si urmeaza ca justitia sa-si spuna, mai devreme sau mai tarziu, cuvantul.
In momentul de fata, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate are deja circa 12 milioane de carduri tiparite, din cele peste 13 milioane cate vor fi in final, care vor incepe sa fie distribuite dupa data de 20 septembrie prin Posta Romana. Aceste carduri nu vor asigura doar accesul cetatenilor la serviciile din sistemul public de sanatate, ci vor permite si intocmirea istoricului fiecarui pacient, ceea ce va genera o evidenta stricta a serviciilor prestate si a decontarii acestora. Cu alte cuvinte, vom avea, in sfarsit, garantia ca banii platiti pentru Sanatate sunt folositi pentru Sanatate, iar sistemul va fi mai eficient si mai transparent, asa cum trebuie sa fie orice sistem finantat din banii contribuabililor.
In plus, e de salutat faptul ca aceasta operatiune ampla de distribuire la nivel national a cardurilor va reprezenta, chiar daca acesta nu a fost un scop in sine, ci doar o consecinta a procesului de achizitie publica, si o adevarata gura de oxigen pentru Posta Romana, o institutie greu incercata pana acum de coruptie si management defectuos, de mentinerea careia pe linia de plutire depind familiile a 28.000 de romani.
Oricat de mult ne-am bucura ca lucrurile au fost deblocate si ca evolueaza in directia cea buna, asa cum s-a intamplat si cu fondurile europene, nu este suficient ca actualul guvern sa faca lucruri, sa construiasca. Este in egala masura important si sa vedem de ce lucrurile nu au mers pana acum, cine sunt vinovatii, iar acestia sa raspunda. Politic, pecuniar sau penal, in functie de faptele fiecaruia