InfoBrasov: Fuselajul Romaniei reale (Autor: Vifor Rotar)

Din ceata din Apuseni s-a desprins o alta transa de Romanie decat asta care ne infecteaza televizoarele. Toti gusatii pusi sefi peste servicii si directii menite sa ne depisteze, sa ne localizeze si, eventual, sa ne umfle de pe unde ne-om afla, n-au fost in stare sa coordoneze o actiune de salvare. Una totusi de manual, in care care tehnica ultrasofisticata si ultrascumpa din dotare ar fi trebuit sa-si faca treaba natural si sa-i conduca pe salvatori la epava avionului prabusit in padure.
Toata armata de oameni trimisa in tenebre sa se invarta buimaca in cerc nu a fost capabila sa dea de urma supravietuitorilor. A fost nevoie de interventia unor oameni simpli, neinclusi in efectivele platite sa salveze vieti, conduse de incompetenti foarte ocupati acum sa dea vina unii pe altii pentru felul sinistru in care au coordonat operatiunile.
S-au urnit din casele lor, fara sa-i convoace cineva, manati doar de dorinta de a da o mana de ajutor si de a salva o viata de om. Fara sefi idioti deasupra lor, fara aparatura de ultima generatie, fara salarii si obligatii de serviciu. S-au intrupat din ceata groasa lasata peste Apuseni si, la capatul a cateva ore de truda, au dat peste supravietuitori si, din pacate, si peste morti.
Padurarii care s-au miscat impecabil fara coordonarea cuiva si pasionatii de Off Road care au trecut cu masinile peste rigorile instituire de cautatorii oficiali si s-au pus la dispozitie pentru transportul ranitilor sunt adevaratii eroi ai acestei actiuni oficiale ratate.
Ei sunt si elementele schemei simple pe care se reazama Romania adevarata. Aia inca nestrivita de institutii, prevederi si scheme de personal peste care troneaza sefi politici prosti ca noaptea care invelit accidentul si lasi ca iepurii speriati de prabusirea avionului. Politistul local care a preluat un apel si a mobilizat oamenii, padurarul care si-a luat uneltele in spate si cararea in bocanci. Si, din pacate, preotul, care oficiaza acum in padure slujbe pentru sufletul celor striviti de sol dar ridicati la cer. Politistul, padurarul, preotul. Lipsesc la apel medicul si invatatorul, dar cu siguranta au fost si ei printre satenii care au lasat caldura caselor pentru a orbecai in padure.
Politistul, padurarul, medicul, invatatorul, preotul. Schema simpla a Romaniei reale, pe care ne-o mai dezvaluie doar cate-o tragedie. Romania care nu are nevoie de institutii incompetente si politruci in fruntea lor pentru a razbi din ceata.
Sub carcasa fiecarei tragedii din Romania se ascunde fuselajul Romaniei reale. Pacat ca s-au imbarcat ilicit si hoarde de nechemati.