AmosNews: Cancerul de san poate fi depistat acum si in Romania inainte sa apara

Costul testului: 500 de lei!

Un nou test Papanicolau, disponibil in clinicile private din Romania, poate identifica celulele anormale de la nivelul sanilor in primele stadii de dezvoltare, cand ele nu ar putea fi depistate prin nicio alta metoda.

Testul Papanicolau Halo pentru san este o metoda complet automatizata, noninvaziva, care poate identifica femeile cu risc crescut de cancer mamar, avand acelasi rol ca in cazul testului Papanicolau clasic, care identifica riscul de cancer de col uterin. Testul dureaza doar cinci minute si consta in recoltarea de fluid de aspiratie mamelonar cu ajutorul unui "aspirator" modern. Dispozitivul utilizeaza o combinatie de caldura, suctiune si masaj pentru a extrage fluidul mamelonar ductal, intregul proces fiind rapid si nedureros. In lichidul respectiv pot fi identificate celulele anormale premaligne sau maligne. Majoritatea cazurilor de cancer mamar au originea in ductele lactifere (producatoare de lapte), de aceea, testul Papanicolau Halo este esential in depistarea timpurie a acestor forme de cancer de san. Prin depistarea precoce a cancerului mamar, rata de supravietuire creste la peste 90-95%. Specialistii recomanda tuturor femeilor cu varste intre 25 si 55 de ani realizarea anuala a testului Papanicolau Halo.

Astfel, se completeaza paleta de posibilitati pe care le au la dispozitie femeile tinere pentru a depista la timp cancerul mamar, cunoscut fiind faptul ca ecografia mamara nu "vede" prea bine celulele maligne si că mamografia este recomandata femeilor de peste 40 de ani. Pretul unui astfel de test este de aproximativ 500 de lei (in cazul in care nu se extrage lichid mamelonar este de doar 400 de lei, ceea ce inseamna, in general, ca femeia tanara este sanatoasa) si se poate realiza la clinici private, in perioada 1 - 16 august (primele zece femei care se programeaza beneficiaza de o reducere de 15%).