DIGI 24 - Salarii mai mari pentru inspectorii ANI

Deputatii au acceptat sa dubleze unele salarii pentru inspectorii Agentiei Nationale de Integritate. Ei au aprobat astazi Ordonanta de Urgenta a Guvernului pe aceasta tema, chiar daca reprezentații Uniunii Democrate Maghiare din Romania s-au opus.
Salariile inspectorilor de integritate vor fi cu pana la 4.000 de lei mai mari fața de prezent. Inițiatorii proiectului au cerut aceste majorari spunand ca tot mai mulți inspectori de integritate pleaca din cauza salariilor mici.
Singurii care au facut opoziție acestui proiect au fost reprezentanții Uniunii Democrate Maghiare din Romania.
Raportul fusese avizat anterior in comisia juridica și cea de munca a Camerei, conform raportului lor comun.
Vociferari in Parlament
"In ultimii 5 ani, Romania a pierdut 10.000 de medici care au parasit sistemul sanitar datorita nivelului scazut al salarizarii. In cazul activitații medicilor este vorba de vieți omenești și nu de dosare", a spus Kerekes Karoly, deputat UDMR.
Sala a vociferat cand reprezentantul Ministerului Justiție a citit grila de salarii pentru inspectorii ANI.
La inspectorul superior era 5601 și este 8285, a spus Florin Motiu, secretar de stat in Ministerul Justitiei, la care Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, a comentat: "Cateodata in viata e mai bine sa fii debutant decat deputat".
Un inspector debutant va avea un salariu brut de peste 3.900 de lei, dublu fața de cat are in prezent. Leafa se dubleaza si pentru un inspector asistent, ajungand la peste 6.800 de lei.
Salariul inspectorului principal creste de la 4.375 de lei la peste 7.500 de lei. Un inspector superior al Agentiei Naționale de Integritate va avea un salariu de peste 8.200 de lei.
Legea urmeaza sa fie dezbatuta in Senat, care este camera decizionala. Inspectorii ANI iși primesc salariile majorate, intrucat OUG a intrat in vigoare de la depunerea ei la Parlament.