Jurnalul National: Tuberculoza multirezistenta. Intr-un an, o persoana cu TBC care nu stie ca este bolnava transmite infectia altor 10-15 (Autor Magda Marincovici)

Cu toata scaderea inregistrata in ultimii ani, totusi Romania continua sa fie printre primele tari in Europa in privinta numarului de cazuri noi si de recidive de tuberculoza (TB), avertizeaza dr. Delia Marta, sef de sectie la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta". Concret: de la 30.984 in 2002 la 17.694 in 2012. In concordanta cu tendinta favorabila a endemiei TB din tara noastra din perioada ultimilor ani, incidenta TB la copiii intre 0 si 14 ani a a scazut in mod semnificativ: de la 48,2%ooo in anul 2002 (1.843 cazuri) la 28,3%ooo in anul 2011 (770 cazuri). O persoana contagioasa, care nu stie acest lucru, poate transmite infectia altor 10-15 persoane intr-un an. Ceea ce inseamna ca statisticile sunt relative.
OMS si Fondul Mondial de lupta contra SIDA, TB si paludism atrag atentia ca susele de TB multirezistenta la medicamente are tendinta de extindere, fiind necesara o finantare internationala anuala de cel putin 1,6 miliarde de dolari pentru tratament si preventie. "O problema de importanta epidemiologica majora o reprezinta extinderea TB chimiorezistente in SUA si Europa ceea ce a condus la concentrarea atentiei internationale asupra problemei acestei forme de TB. TB cu tulpini sensibile se poate vindeca in procent de peste 95%, dar cea cu tulpini rezistente la izoniazida sau rifampicina are sanse de vindecare sub 56%, avertizeaza prof. dr. Florin Mihaltean, presedintele Societatii Romane de Pneumologie. In acest context, specialistii militeaza pentru o finantare corespunzatoare a programului national contra TB pentru a asigura tratamentele si, astfel, limitarea riscului de extindere a infectiei.
In Romania, numarul pacientilor cu TB multirezistenta este in crestere, avertizeaza dr. Delia Marta. La ora actuala, in intreaga lume, potrivit OMS, sunt aproximativ 630.000 de persoane suferinde de TB multirezistenta, forma de TB severa, deoarece nu mai raspunde la tratamentul curent. Anual, in lume mor 1,5 milioane de oameni din cauza TB. Aceasta boala e a saptea cauza de deces la nivel mondial, 1/3 din populatia globului fiind infectata. In 2010 s-au inregistrat 1,45 milioane de decese prin TB, echivaland cu 3.800 de decese/zi.