ziarulring.ro: 10 alimente care stimuleaza fertilitatea
Rodiile, nucile si sucul de sfecla rosie se numara printre alimentele care stimuleaza fertilitatea, specialistii din intreaga lume subliniind faptul ca o dieta echilibrata poate influenta in mod pozitiv sanatatea sistemului reproductiv, potrivit dailymail.co.uk. In Marea Britanie, unul din 7 cupluri intampina probleme in a concepe un copil si de multe ori nici macar medicii nu isi pot da seama care sunt motivele pentru care se intampla acest lucru. Isabelle Obert, seful clinicii Nurture Me Fertility, crede ca o dieta bogata in minerale, vitamine, grasimi esentiale si proteine poate pregati organismul pentru conceptie. In acest sens, specialistul in nutritie a conceput o lista de 10 alimente esentiale in acest scop:
1. Avocado - este o adevarata uzina nutritionala, fiind bogat in minerale, grasimi esentiale, proteine, carbohidrati si fibre. Este o sursa importanta de vitamina E, benefica pentru sanatatea endometrului, mucoasa care captuseste uterul. Este o sursa bogata de acid folic, esential in prevenirea unor maladii grave, printre care spina bifida.
2. Dovleac de iarna (cel in forma de para) - contine o gama larga de vitamine, minerale si antioxidanti, precum si o cantitate de fibre usor digerabile. Este bogat in betacaroten, care stimuleaza productia hormonului feminin progesteron. De asemenea, contribuie la cresterea calitatii spermei, potrivit unui studiu publicat in revista Fertility and Sterility.
3. Sucul de sfecla rosie - este recomandat in special femeilor care suporta un tratament pentru fecundare in vitro, pentru ca imbunatateste circulatia sangelui, ajutand la implantarea embrionului. Contine resveratrol, un antioxidant benefic pentru tratarea infertilitatii provocate de inaintarea in varsta.
4. Somon - carnea acestui peste este o sursa foarte buna de proteine si grasimi esentiale, mai ales cele antiinflamatorii omega 3, benefice in tratarea infertilitatii feminine.
5. Rodii - in vechea Persie, erau vazute ca simbol al fertilitatii, traditie care exista si in unele tari din prezent. Studiile au demonstrat ca sucul de rodie este benefic in prevenirea distrugerilor cerebrale la bebelusi. Fructele contin multe nutrimente, precum vitamina C, vitamina K, acid folic etc. Acestea au proprietati antiimbatranire, anticancer, previn maladiile cardiace, osoase si sangvine.
6. Oua - fac parte dintre alimentele cele mai nutritive (de altfel, contin toate nutrimentele pentru a transforma o singura celula intr-un pui). Sunt bogate in colina, care are un efect benefic asupra dezvoltarii fetale, in vitamine, minerale, a cizi grasi esentiali si proteine.
7. Nuci - bogate in omega 3 si vitamina E, sunt benefice pentru sanatatea spermei, dar si pentru cea a endometrului.
8. Quinoa - boabele sunt foarte nutritive, fiind proteine complete, lipsite de gluten, bogate in minerale, vitamine, acizi grasi esentiali si fibre. In timpul conceperii, nivelul de proteine in organism trebuie sa fie mai ridicat.
9. Nasturel - este bogat in vitamina C, vitamina K, calciu, betacaroten, fier, iod - foarte importante atat pentru fertilitatea masculina, cat si pentru cea feminina.
10. Sparanghel - este foarte bogat in acid folic, vitamina C, printre alte nutrimente importante in procesul de conceptie.

Sursa : ziarulring.ro