In mod normal, cantitatea de sange prezenta in tubul digestiv este nesemnificativa si nu influenteaza rezultatul acestui test.
De ce se face testul?
Testul se efectueaza pentru diagnosticarea precoce a unor afectiuni intestinale sau a cancerului intestinului gros sau de rect.
Prezenta sangelui in scaun poate fi un simptom al cancerului intestinului gros sau rectului, insa nu toate sangerarile de acest fel sunt cauzate de cancer. Afectiunile care pot duce la prezenta de sange in materiile fecale includ: hemoroizii, colita ulcerativa, fisurile anale, ulcerul duodenal.
Testul pentru determinarea sangerarii ascunsein scaun mai poate fi folosit pentru indentificarea factorilor cauzatori de anemie sau durere abdominala.
Pregatirea pacientului:
Cu 2-3 zile inainte de efectuarea testului, pacientul trebuie sa evite consumul urmatoarelor alimente, deoarece acestea pot influenta rezultatul testului chiar si cand nu exista sangerari:
· ridichi
· ciuperci
· brocoli
· conopida
· mere
· portocale
· banane
· struguri
· pepene
De asemenea, pacientul trebuie sa evite consumul de:
· carne rosie
· acid-acetilsalicilic (Aspirina)
- suplimente alimentare cu fier sau vitamina C.
Femeile nu trebuie sa se efectueze testul in perioada menstruala sau daca sufera de sangerari active cauzate de hemoroizi.
Cum se face testul?
Pentru acest test trebuie folosite sase probe de scaun, din zile diferite.Medicul de familie il poate instrui pe pacient cu privire la diferitele moduri de obtinere a probei de materii fecale.
Testul este o metoda neinvaziva si care nu implica durere, prin care se identifica prezenta de sange anormal in scaun.

Rezultatele testului:

Un rezultat normal inseamnanici o schimbare in culoare a testului si indica faptul ca nu s-a gasit sange in materiile fecale in momentul efectuarii testului. Rezultatele normale ale acestui test se numesc negative.
4din 10 oameni care sufera de cancer al intestinului gros sau al rectului primesc un rezultat pozitiv in urma efectuarii acestui test. De aceea, este foarte important ca pacientul sa consulte imediat medicul, care va lua in considerare factorii de risc ale pacientului in interpretarea rezultatelor.
In cazul unui rezultat anormal testul se coloreaza in albastru si arata faptul ca a fost gasit sange in materiile fecale in momentul efectuarii testului. Rezultatele anormale ale acestui test se numesc pozitive.
Daca testul hemocult iese pozitiv , asta nu inseamna obligatoriu ca pacientul are cancer, deoarece testul prezinta o incidenta mare de rezultate fals-pozitive. Testul hemocult pozitiv inseamna ca pacientul trebuie sa mearga la medic pentru investigatii mai amanuntite
Determinarea sangerarii ascunse in scaun este folosita, in special, ca metoda de diagnosticare precoce a cancerului intestinului gros si rectului.