Mariustuca.ro / Ce face nicotina pe fata fumatorilor? Provoaca acnee, creeaza cratere si dilateaza porii (Autoare: Magda Marincovici)
La lista lunga de nenorociri provocate de tabagism localizate mai ales la nivelul plamanilor, cercetatorii britanici mai adauga una: acneea. Studiul consacrat legaturii directe dintre aparitia acneei si tabagism a fost prezentat la Congresul anual de dermatologie (7 iulie a.c., Marea Britanie). Cercetatorii au inclus in studiu 992 de persoane cu acnee severa de cel putin opt ani. Printre aceste persoane, fumatorii aveau aproape de doua ori mai multe cicatrice pe fata. Ceea ce i-a condus pe cercetatori la concluzia ca tabagismul impiedica procesul de cicatrizare. Pe termen lung, fumatul formeaza cratere vizibile pe pielea fumatorilor.
Care este explicatia? Nicotina, substanta vasoconstrictoare, reduce fluxul sanguin si franeaza transportul de molecule care au misiunea de a repara cicatricele. Tot din cauza nicotinei la fumatori are loc o proliferare a bacteriilor care provoaca acneea. Celule sistemului imun, ca si macrofagele, au probleme de deplasare acolo unde este nevoie de ele din cauza aportului insuficient de sange si, asa, se reduce capacitatea lor de a lupta cu bacteriile patogene.
Dupa ce provoaca acnee, mai contribuie si la dilatarea porilor, mai ales in cazul femeilor adulte fumatoare. In 2009, un studiu publicat in revista Dermato-Endocrinology arata ca 80% dintre participanti, care erau fumatori, sufereau de acnee severa. Autorii studiului au pus aceasta prevalenta ingrijoratoare pe rolul nefast al nicotinei asupra celulelor pielii.