Doctorulzilei.ro: Un medicament banal poate opri progresia cancerului de san

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei. Statisticile arata ca anul trecut 6.000 de romance au fost diagnosticate cu cancer de san. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, 90% dintre femei au aflat despre boala intr-o forma avansata, ceea ce scade dramatic sansele de supravietuire. In schimb, rata de supravietuire in situatia descoperirii din timp a cancerului de san in stadii incipiente este de 98%.
Recent, oamenii de stiinta de la Universitatea Kansas au descoperit ca aspirina poate impiedica raspandirea cancerului in corp prin limitarea producerii de celulel care alimenteaza boala. In plus, medicamentul amplifica si efectul tamoxifenului, un medicament folosit in tratarea cancerului de san.
Cercetari mai vechi au aratat ca femeile care suferisera de cancer de san si care consumau aspirina pentru a reduce riscul de atac de cord si de accident vascular cerebral prezentau un risc mai mic de a suferi din nou de cancer. Cu toate acestea, motivul pentru care acest lucru se intampla este inca neclar.
Cercetatorii au descoperit ca medicamentul ar putea interveni in procesul prin care tumorile produc celule stem foarte agresive. In studiile efectuate pe soareci, celulele canceroase tratate cu aspirina produceau doar partial sau deloc celule stem. Coordonatorul acestui studiu, profesorul Sushanta Banerjee de la Universitatea Kansas, afirma ca "daca nu tintesti celulele stem, nu vei obtine niciun efect, iar cancerul va reveni". "Suntem interesati de cancerul de san triplu negativ pentru ca acestea nu au o prognoza incurajatoare", a mai spus Banerjee.
Alte studii au aratat ca aspirina reduce riscul de a suferi de alte forme de cancer. O cercetare realizata anul trecut in SUA a aratat ca persoanele care au consumat aspirina zilnic timp de cinci ani prezentau un risc cu 16% mai mic de a muri de orice tip de cancer.
In ceea ce priveste cancerul de san "triplu negativ", o alta veste buna vine din partea Galapagos, o companie farmaceutica din Belgia. Compania a anuntat ca a descoperit un potential tratament pentru cancerul de san triplu negativ. Compania a dezvaluit ca unul din medicamentele aflate in curs de dezvoltare, GLPG1790, a prezentat o activitate puternica impotriva tumorilor de san "triplu negative" - care nu au estrogen, progesteron sau receptori HER2.
Galapagos afirma ca acest tip de cancer de san reprezinta 20% din cazurile totale de cancer de san, afectand mai ales femeile tinere. Reprezentantii companiei au anuntat ca primele teste clinice efectuate pe oameni vor avea loc in maximum un an.