Jurnalul National: Autismul afecteaza diferit creierul barbatilor si al femeilor

Autismul afecteaza in mod diferit creierul barbatilor si al femeilor, releva un studiu britanic, citat de BBC, preluat de agerpres.ro.
Experti britanici au studiat tomografiile a 120 de femei si barbati, jumatate dintre cei studiati suferind de autism. Diferentele descoperite de studiu, ale carui rezultate au fost publicate in revista Brain, demonstreaza ca este nevoie de cercetari suplimentare pentru a intelege modul in care sunt afectate fetele de autism, spun oamenii de stiinta. Expertii sustin ca fetele care sufera de autism risca sa fie mai stigmatizate de societate decat baietii si, de altfel, ar putea fi mai greu pentru ele sa fie diagnosticate corect. Autismul afecteaza mai mult indivizii de sex masculin si de aceea majoritatea cercetarilor se concentreaza asupra acestora.
In acest studiu, experti de la Centrul de Cercetare a Autismului de la Universitatea Cambridge au folosit imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) pentru a examina modul in care autismul afecteaza creierul barbatilor si al femeilor.
Studiul s-a concentrat pe diferentele dintre creierul barbatilor sanatosi si creierul barbatilor care sufera de autism, precum si pe creierul femeilor cu sau fara autism.
Cercetatorii au descoperit ca, in cazul femeilor cu autism, creierul lor arata mai mult ca cel al barbatilor sanatosi, desi nu chiar identic, atunci cand era comparat cu creierul femeilor sanatoase. Insa nu s-a descoperit acelasi tip de diferenta in cazul barbatilor cu autism.
Ceea ce stiam pana acum despre autism reprezinta o viziune mai mult din perspectiva barbatilor afectati de boala, a declarat medicul Meng-Chuan Lai, care a lucrat la studiu. "Aceasta cercetare demonstreaza ca este posibil ca efectul autismului sa se manifeste diferit in functie de sexul persoanei. Prin urmare, nu trebuie sa presupunem ca tot ceea ce am descoperit in cazurile de autism la barbati se aplica si femeilor", a adaugat el. Cercetatorul este de parere ca este nevoie de studii suplimentare atat la barbati, cat si la femei pentru a descoperi asemanarile si deosebirile.
"De-a lungul timpului, cercetarile despre autism au pornit de la studierea in principal a barbatilor si baietilor care sufera de aceasta boala. Acest studiu important ne va ajuta sa intelegem felul in care boala difera de la un sex la altul. Fetele se adapteaza mai usor decat baietii si pot dezvolta strategii care adesea mascheaza ceea ce noi consideram a fi simptome traditionale ale autismului. Aceasta disimulare poate provoca un stres enorm, iar multe fete pot dezvolta probleme secundare, precum anxietatea, probleme de nutritie sau depresie", a declarat Carol Povey, director al Centrului pentru Autism din cadrul Societatii Nationale a Autismului.