Sergiu Mihalcea de la Evotv.ro informeaza:
Dr. Ileana Marinescu este medic primar, doctor in stiinte medicale, endocrinolog. Iata, cele mai importante declaratii:
Vorbim mult de infertilitate. Oamenii tineri, aparent sanatosi nu reusesc sa conceapa copii.
Studiile facute intre componenta psihologica si raspunsul la tratamentul de infertilitate arata ca femeia care porneste fara incredere sau care mai are si ghinionul ca medicul sa nu inspire incredere, va avea la aceeasi schema corecta de tratament raspunsuri terapeutice mai slabe, decat femeile optimiste.
Femeile care nu reusesc sa aiba copii, inregistreaza nivele de stres ca bolnavii de cancer, sau ca cei care au boli grave cardiovasculare. Intelepciunea poporului spune -a murit de inima rea! Asa este. O veste ingrozitoare te poate afecta foarte serios. Oamenii sunt diferiti anatomic, cat si ca personalitate psihologica, deci reactionam diferit.
Cum ne putem apara de stres?
Stresul acut si de durata fac ca o persoana ce ingrijeste o persoana bolnava, un copil bolnav are component biologic de imbatranire de aproximativ 10 ani, ajunge la epuizare - ajunge vulnerabil la infectii, face cancer sau depresii.
In fata unui stres regimul alimentar conteaza, sa nu abuzam de dulciuri, sa facem miscare, meditatie - sa stai cu tine - cei care cred in dumnezeu gasesc suport sa fie mai intelepti in fata unor evenimente grave.
Stresul psihologic vine ca un factor de declansare, poate fi factor declansator a unei hipertiroidii la o anumita categorie de pacienti. Sunt persoane slabe care au hipercolesterolemie - deci nu din cauza alimentatiei, ci din cauza stresului.
Starea de stres duce la angina pectorala, boala cardiaca si infarct!
Hormonii secretati in stres, hormonii tiroidieni, insulina, pot duce in organism un potential proinflamator - o inflamatie la nival celular.
Este dovedita legatura cancer - stres. Noi, in conditii normale avem un sistem de aparare imun fantastic, ca o armata bine organizata. Cu varsta, organismele incep sa aiba un declin si apar bolile. Femeile cand sunt stresate mananca excesiv, se ingrasa, isi pierd respectul de sine si devin stresate. Doctorul in fata caruia te prezinti, daca are rabdare sa explice pacientului ce se intampla cu el - face parte din reusita tratamentului - asta face diferenta intre medici corecti si cei care trec in etapa de a face din meserie arta si care au un standard profesional de exceptie.