Mariustuca.ro / Patul, cuibusor ideal pentru 10 milioane de acarieni(Autoare: Magda Marincovici)
Stephane Gayet, medic specialist la Spitalele Universitare din Strasbourg, cadru didactic la Universitatea din Strasbourg, prezinta, intr-un articol publicat pe site-ul Atlantico.fr., modul cum ajunge omul sa imparta patul, dormitorul si intreaga casa cu aceste microorganisme. El porneste de la o realitate : in patul nostru pot vietui confortabil aproximativ 10 milioane de acarieni. Acarienii din patul nostru sunt microorganisme (microbi, in limbajul curent). Sunt organisme microscopice (0,25 mm sau 250 microni), deci invizibile pentru ochiul omului. Sunt cinci tipuri principale de acarieni patogeni, care pot provoca boli. Acestia se gasesc mai ales in paturi, pentru ca acolo gasesc un mediu prielnic pentru a se inmulti: hrana, umiditate si temperatura optima.
Fiecare om elimina, zilnic aproximativ 1 mg de resturi de piele moarta, care reprezinta hrana pentru mii si mii de acarieni.
Stephane Gayet vorbeste chiar despre acarieni domestici, deoarece ei vietuiesc si se hranesc in compania omului. Acarienii nu ne agreseaza, totusi ei sunt datatori de boli. Sunt specii de acarieni domestici care sunt iritanti pentru mucoasele omului, ceea ce se traduce prin usoare iritatii oculare, nazale sau in zona faringelui. Altii oameni mai sensibili prezinta semne alergice : rinite, astm, eczeme si chiar tulburari digestive. Alergia la acarieni este numita si alergia la praful din casa. In cazul unor persoane alergice, manifestarile clinice pot fi severe, uneori handicapante, necesitand masuri radicale pentru reducerea la maximum prezenta acarienilor in locuinta, in general, in dormitor, in special.
Acarienii pot declansa reactii imunitare. Acarienii domestici sunt capabili sa provoace reactii de hipersensibilitate la substantele iritante eliminate, numite alergeni. Dar pentru aceasta mai este necesar ca omul sa aiba o predispozitie la declansarea de alergii.
Acarieni se cuibaresc in mochete, canapele, pleduri, perne, draperii etc.
Trebuie sa retinem ca acarienii se simt foarte bine la caldura, umiditate si intuneric, adica in dormitoare. Un acarian produce zilnic peste 20 de excremente, care devin iritante pentru om.Pentru a reduce numarul acarienilor si posibilitatea lor de inmultire, se recomanda lenjeria de pat din bumbac, schimbata saptamanal si spalata la 60 de grade Celsius, temperatura la care acarienii dispar. Evident, periodic, se impune sa luam lenjerie de pat noua pentru a reduce riscul de inmultire a acarienilor. Atentie la cartile din biblioteca, deoarece ele pot reprezenta un loc ideal pentru inmultirea acarienilor. Ar fi perfect daca am renunta la covoare si mochete. Deoarece prin aspirarea si samponarea lor nu reusim sa scapam de acarienii care se prind foarte solid in tesatura. Este necesar sa aerisim foarte bine toata casa, dar mai ales dormitoarele. Sa aerisim lenjeria de pat. Si pentru un somn confortabil intr-un pat pe care sa nu-l impartim cu acarieni, temperatura din dormitor nu trebuie sa treaca de 19 grade Celsius.