Senatorul Butunoi Ionel Daniel a sustinut o declaratie politica intitulata " Respectarea demnitatii umane in contextul actual al politicilor de sanatate", pe care o puteti citi in continuare.
Dupa o vacanta parlamentara, considerata cam mare de catre reprezentantii presei, vin azi la tribuna Parlamentului pentru a prezenta o sinteza a activitatii din teritoriu in aceasta perioada de doua luni, referitoare la starea de sanatate a populatiei si la starea sistemului de sanatate din Romania.
Este bine cunoscut faptul ca inca din anul 1921 noi am avut o lege a medicinii, dar, poate putini stiu faptul ca am fost prima tara comunista care a reglementat acest sistem. Era o lege buna, motiv pentru care la vremea respectiva eram promovati ca un exemplu de buna practica.
Ce se intampla acum? Realizand o introspectie in ceea ce inseamna probleme in sistemul de sanatate, am constatat ca suntem detinatori ai locurilor fruntase in statistica negativa privind sanatatea: Romania, pe ultimul loc in UE la standardul de viata, Romania, pe ultimul loc din Europa in ceea ce priveste finantarea sistemului de sanatate, Salariile medicilor romani, pe ultimul loc in UE, Romania, pe ultimul loc in Europa la investitii in sistemul sanitar, Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana raportat la numarul de vizite la dentist, Romania ocupa ultimul loc in Uniunea Europeana privind bolile cardiovasculare, Romania, pe ultimul loc in UE in ce priveste media cheltuielilor de sanatate legate de cancer, Romania inregistreaza valori record ale mortalitatii in randul copiilor si mamelor si lista poate continua.
Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii a fost afectata de zeci de modificari. Intr-adevar, s-au schimbat multe, odata cu intrarea in uniunea Europeana, dar, totusi ar trebui sa avem reglementari clare, juste si imperative. Drepturile cetatenilor trebuie statuate clar pentru a preveni alergatura de la o clinica la alta, pentru a obtine o sematura, o trimitere sau rezultatul unei investigatii. Prin toate modificarile asupra acestei legi, practic s-au corectat cateva nereguli dar cel mai mult s-a marit excesiv birocratia din sistemul medical.
Foarte multe persoane, atat medici cat si pacienti au sesizat multe disfunctionalitati in acest hatis legislativ care, practic, de cele mai multe ori nu respecta demnitatea umana. Indiferenta si superficialitatea medicului, haosul organizatoric in care se deruleaza consultatiile si desconsiderarea cu care sunt tratati pacientii de catre personalul medical sunt doar cateva dintre ele. Lipsa cadrelor medicale, lipsa medicamentelor, lipsa aparaturii medicale din cadrul institutiilor sanitare sunt alte probleme adeseori prezentate de catre medici care nu isi pot practica profesia cu demnitate.
Cred ca dupa opt ani de la aceasta reforma a sosit timpul sa acceleram masurile de modificare ale actelor normative din domeniul medical, inventariind starea de sanatate a populatiei, a resurselor de care dispune sistemul medical si a serviciilor din cadrul acestuia, in asa fel incat fiecarui pacient sa-i fie respectat dreptul la demnitate.