Magda Marincovici (Jurnalul National) : Spitalul "Bagdasar’Arseni", reabilitat si modernizat

O unitate medicala unica in tara noastra in privinta bolilor neurochirurgicale tratate

Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar Arseni" a fost renovat, fiind "cel mai modern spital public din Romania", a anuntat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Lucrarile de renovare si consolidare au inceput in urma cu cinci ani si s-au investit aproximativ 23 de milioane de euro : 19 milioane de euroasigurati de Ministerul Sanatatii si restul de Banca Mondiala. De asemenea Ministerul Sanatatii a investit inca 16,4 milioane de euro pentru aparatura de inalta performanta, dispozitive si echipamente medicale, precum si pentru mobilier.
La ora actuala, aceasta unitate medicala de elita are, pe langa sectiile de neurochirurgie, sectii de chirurgie generala, chirurgie plastica, ortopedie-traumatologie, cardiologie, recuperare neuromotorie si una dintre cele mai performante sectii de terapie intensiva din Bucuresti . Astfel, in prezent, Spitalul "Bagdasar Arseni" este unic in tara noastra in privinta patologiei neurochirurgicale tratate. Aici, se trateaza cel mai mare numar de artroze vertebrale si leziuni intracraniene din tara, precizeaza managerul spitalului, dr. Anca Buliman.
"Cred ca ceea ce ne-am propus sa crestem finantarea spitalelor din resurse proprii se poate realiza cu prisosinta. Sunt la "Bagdasar Arseni" saloane in care se poate acorda servicii medicale in sistem privat care pot aduce venituri suplimentare spitalului. Veniturile pot veni de la cetateni romani si, pe directiva transfrontaliera, de la multi cetateni straini care pot face aici multe operatii complicate, care sunt costisitoare in stainatate, tinand seama de dotarea tehnica, profesionalismul medicilor si conditiile hoteliere", a precizat ministrul Eugen Nicolescu.
In 1935, incepea istoria acestui spital de elita. Cu doar opt paturi si o sala de operatii. Dar cu o culme a medicinii: profesorul Dimitrie Bagdasar. La mijlocul anilor ’70, intra in familia spitalelor de neurochirurgie renumite la nivel mondial si din 1975, sub conducerea unei alte somitati a medicinii, prof. dr. Constantin Arseni, se dezvolta aici unul dintre cele mai importante centre medicale din Romania. Din 1993 , sub conducerea prof. Alexandru Constantinovici, dobandeste statutul de spital de urgenta, iar in 2005, sub conducerea prof. dr. Vlad Ciurea, se deschide, aici, primul centrul de excelenta in neurochirurgie din Romania, singurul din tara noastra, atestat la nivelul UE.
In prezent, la Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" , 60% dintre cazurile tratate sunt din tara, iar 40% sunt din Bucuresti . Unitatea medicala dispune de 400 de paturi si, anual, primeste aproximativ 23.000 de pacienti