Specialistii britanici sustin ca terapia recomandata pacientilor cu sindromul oboselii cronice este eliminarea temerilor, in timp ce activitatea fizica sau munca putandu-le inrautati simptomele.
Prezentand o analiza cu privire la modul in care terapia comportamentala cognitiva si terapia activitatii graduale ajuta la reducerea oboselii si imbunatateste functia fizica la persoanele cu sindromul oboselii cronice, cercetatorii au spus ca temerile gresite dar de inteles, despre conditia de a fi active este cheia problemei.
"Sa nu cerem cuiva care nu a iesit si nu s-a angajat in nici un exercitiu fizic de cativa ani sa se suie imediat pe bicicleta, pentru ca lucrurile de acest fel trebuie facute gradual si cu grija", a spus Trudie Chalder de la Institutul de Psihiatrie al King's College din Londra.
Rezultatele cercetarii sugereaza ca acele convingeri bazate pe teama pot fi schimbate prin tintirea directa a unor astfel de convingeri sau prin simpla schimbare graduala a comportamentului, sustine sursa citata.
Sindromul oboselii cronice, numit uneori encefalomielita, este o stare de debilitare caracterizata prin dezactivare fizica si oboseala mentala, prin scaderea concentrarii si a memoriei, tulburari de somn si dureri musculare si articulare.
Pentru sindromul oboselii cronice nu exista nici un tratament si oamenii de stiinta nu stiu ce cauzeaza aceasta boala care afecteaza aproximativ 17 de milioane de oameni din intreaga lume.
Multe persoane suferind de aceasta boala spun ca ei cred ca aceasta s-a declansat dupa infectii virale.
Insa trimiterile la virusul cunoscut sub numele de XMRV indicat intr-o lucrare stiintifica din 2010 s-au bazat pe esantioane contaminate intr-un laborator, scrie Reuters.
Calder a lucrat in 2011 la un studiu in cadrul caruia a descoperit ca terapia comportamentala cognitiva, in care un profesionist din sanatate ajuta pacientii sa inteleaga si sa schimbe modul in care acestia raspund la simptome, si terapia activitatii graduale, personalizata, in paralel cu cresterea graduala a programului de activitate fizica au ajutat la imbunatatirea starii a circa 60 la suta dintre pacientii cu sindromul oboselii cronice.
Dintre toti factorii analizati, reducerea temerilor pacientilor ca activitatea fizica le-ar putea inrautati situatia s-a dovedit a fi cel mai puternic.
Profesorul Peter White de la Queen Mary University of London, care a lucrat in echipa lui Calder, a subliniat faptul ca nici un studiu de pana acum nu a reusit sa descopere cauzele profunde ale sindromului oboselii cronice, ci numai sa analizeze modul in terapiile pot ameliora simptomele, mai scrie Reuters.
Sursa: AGERPRES