medlive.hotnews: Sondaj: 90% dintre romani spun ca sanatatea e principalul motiv pentru care sunt atenti la ce mananca

Cei mai multi dintre romani - 90% - spun ca sanatatea este principalul motiv pentru care sunt atenti la ceea ce mananca, in timp ce 10% considera ca "este important sa stim ce mancam", potrivit unui sondaj IRES, realizat pe 14 si 15 mai, si citat de Agerpres.
Sondajul releva ca 70% dintre respondenti nu isi permit din ratiuni financiare sa aleaga o hrana sanatoasa, iar 19% din lipsa de timp.
In privinta alimentelor pe care le cumpara din magazine, 76% dintre persoanele chestionate sunt atente la termenul de valabilitate al produselor, 69% la modul in care arata acestea, 39% la ambalaj, 57% la pret, iar 81% acorda o atentie deosebita mirosului.
Referitor la masa cea mai importanta din timpul zilei, 30% dintre respondenti indica pranzul, 15% - micul dejun, 7% - cina, in timp ce 22% apreciaza ca toate cele trei mese ale zilei sunt la fel de importante.
Carnea este preferata de 21% dintre respondenti, 19% opteaza pentru legume, 18% aleg ciorbele, 8% - supele, 6% - mancarurile pe baza de cartofi, 5% - sarmalele, 3% - lactatele si branzeturile si doar 1% fructele.
Cei mai multi dintre respondenti (89%) servesc masa de pranz acasa, 9% la serviciu, iar 1% la restaurant.
Potrivit sondajului, merele sunt fructele preferate de 56% dintre respondenti, bananele de 10%, portocalele de 7%, perele de 6%, iar capsunele de 4%. Kiwi, pepenele, ciresele, grapefruitul, ananasul, piersicile, mandarinele si avocado se bucura de preferintele a doar 1% dintre cei chestionati. 45% dintre acestia consuma zilnic fructe, in timp ce 39% raspund cu ‘de cateva ori pe saptamana’, iar 9% - ‘de cateva ori pe luna’. 7% declara ca mananca foarte rar fructe.
Rosiile sunt legumele pentru care opteaza 36% dintre persoanele intervievate, iar pentru morcovi - 18%. Consumul de cartofi este preferat de 8% dintre respondenti, iar fasolea de 5%.
Pentru desert, 41% dintre cei intervievati aleg prajiturile, 8% - placintele, 8% - inghetata, 5% - fructele, 4% - clatitele, gogosile sau papanasii, si tot 4% - ciocolata. Restul opteaza pentru budinci, compot sau alt desert. 12% dintre persoanele chestionate au declarat ca nu au un desert preferat.
Volumul esantionului IRES a fost de 1.160 de persoane, cu varste pornind de la 18 ani. Chestionarele au fost realizate in zilele de 14 si 15 mai. Eroarea maxima tolerata este de plus/minus 2,9%.