Un studiu IRES, furnizat ziarului Gandul, arata ca, in general, comportamentul soferilor romani s-a modificat mai putin decat cel al europenilor pe parcursul unui an, in aprecierea acestora. De asemenea, factori precum constientizarea pericolelor de pe drum, instalarea camerelor de supraveghere a vitezei, constrangerile legislative rutiere mai stricte, campaniile de preventie, implicarea cuiva cunoscut intr-un accident si implicarea personala intr-un accident i-au influentat, in general, in mai mica masura pe soferii romani decat pe cei europeni.
Cu toate acestea, factorii care au contribuit in cea mai mare masura la modificarea comportamentului in trafic al soferilor romani sunt constientizarea pericolelor de pe drum (81%) si campaniile de preventie (60%).
Raspunsurile romanilor indica, intr-o anumita masura, ca acestia sunt mai receptivi la informare decat la constrangere (instalarea camerelor de supraveghere, respectiv inasprirea legislatiei rutiere sunt mentionate de mai putin de jumatate dintre respondenti drept factori ai modificarii comportamentului lor).