Constiinta unui Liberal de Stanga: Asteptand Referendumul din Grecia
Duminica grecii se pronunta, prin Referendum, in legatura cu cerintele creditorilor, pentru a continua finantarea Greciei. Asteptand Referendumul, am ajuns sa ma plictisesc de propaganda jegoasa impotriva Greciei si a lui Tzipras. Mai ales ca niciunul dintre cei care-l arata cu degetul pe premierul grec nu are constiinta curata in privinta starii actuale a Greciei. Si, in general, daca se uita la performantele tarilor lor, sau la felul in care au gestionat criza actuala, n-au niciun motiv de mandrie.
Sa lamurim scurt cum e cu datoria publica, in general, si cu aceea a Greciei, in particular. Faptul ca ea, datoria, reprezinta nu stiu cat la suta din PIB NU are nicio relevanta. Au tot fost prosti care au fixat praguri pentru datorie, care, odata depasite, vine Apocalipsa plus Holocaustul egal Love. N-a venit! Si nu cred ca are vreo tara datorie mai mare, raportata la PIB, decat Japonia, cu peste 250%. Care Japonie e vesela, ferice, cu bujori in obrajori, si functioneaza bine, mersi!
Doi: datoria publica NU trebuie platita TOATA nici maine, nici poimaine. Sunt bonduri cu maturitate la zece ani, altele cu maturitate mai mare. Oricum nu ma pasioneaza prea mult subiectul. Daca aveti chef, Google ofera orice informatie vreti. Problema Greciei - daca e totusi o problema - priveste o datorie pe termen foarte scurt.
In aceste conditii, ce vrea Syriza, pana la urma? Ca Greciei sa i se lase mijloacele sa-si poata plati datoria. Masurile luate de cinci ani, la cererea creditorilor, i-au redus PIB cu vreo 25%. Din ce mama dracului sa platesti? Ca banii nu cresc in copaci! Evident ca au scazut corespunzator si incasarile bugetare. Cine e boul care crede ca, taind in continuare pensii si salarii, si marind taxele si impozitele, va vedea banii de la greci? S-a intamplat vreo minune in Romania, unde s-a aplicat intai reteta asta geniala? Abia taierile au bagat in rahat bancile romanesti, care nu si-au revenit nici acum. BCR vinde credite putrede in valoare de vreo 2,5 miliarde de euro, in speranta ca va reusi cineva sa scoata banii de la debitori. Si atunci?
Solutia crizei nu este una economica, ci politica. Pentru ca, in esenta, nu mai este o criza economica. Toti se prefac ca negociaza conditii economice. Dar se urmareste, pur si simplu, o schimbare de regim la Atena. Se poate. Dar schimbarea nu rezolva nimic. Cei care ar lua locul Syrizei se vor lovi de acelasi context, si de aceleasi probleme. Martin Shultz, presedintele Parlamentului European, visa la un vot DA in favoarea conditiilor impuse Greciei, si la formarea unui guvern de tehnocrati, care sa le aprobe. Asta spune multe despre mizeria de la Bruxelles si despre adevarata natura a relatiilor intre birocratia UE si marea majoritate a statelor membre.
Revenirea la democratie in relatiile dintre membrii UE, si intre acestia si organismele financiare internationale este conditia de baza. Bruxellesul trebuie sa renunte la agenda schimbarii de regim. Daca se indeplineste aceasta conditie, restul vine de la sine. Si cea mai putin costisitoare solutie este aducerea dobanzilor datoriei pe termen scurt a Greciei la nivelul Germaniei, spre pilda. Nimeni nu pierde nimic. Iar banii rezultati din scaderea dobanzilor sa fie folositi pentru relansarea economiei si pentru protectie sociala. La nevoie sub controlul Bruxellesului. In nici 5 ani, fara nicio tunsoare aplicata datoriei, fara alte imprumuturi, Grecia isi revine. Si odata cu Grecia revine increderea in Uniunea Europeana.
Eu sper ca grecii sa voteze NU la Referendumul de maine. Acceptarea conditiilor, sau respingerea lor, nu le schimba cu nimic viata. Doar ca un vot NU ar obliga comunitatea europeana, si nu doar pe ea, sa constientizeze grava criza prin care trece proiectul european. Aceasta criza a proiectului european este infinit mai periculoasa decat ramanerea sau iesirea Greciei in zona euro. Pentru ca daca un NU la Referendum inseamna si excluderea Greciei din UE - o imposibilitate, din perspectiva Tratatelor fondatoare ale UE, deci un abuz, daca s-ar intampla - atunci peste 60 de ani de constructie europeana se vor anula, victime ambitiilor si arogantei unor birocrati iresponsabili, si bancheri lacomi, care nu dau doi bani pe democratie si pe viata oamenilor.
Daca se insista pe pedepsirea Greciei, pagubele vor fi uriase. Nu economic, ci politic. Pur si simplu UE pleaca pe drumul fara intoarcere al destramarii. Ma tem ca panaramele care conduc acum UE vor face alegerea gresita. E vremea sa ne facem planuri de viitor, din care UE sa lipseasca.

Sursa: constantingheorgheblogspot.com