Senatorul Darius-Bogdan Valcov a sustinut, in plenul Senatului din 16 Octombrie 2013, o declaratie politica cu titlul "Pentru nevazatorii din Romania, o alinare, macar de ziua lor", pe care o puteti citi in continuare.

In fiecare an, pe 15 octombrie, este Ziua Mondiala a Nevazatorului, semenul nostru caruia Dumnezeu i-a harazit doar bucuria de a auzi, mangaia sau mirosi.
Ma feresc sa fac un excurs in istoria fundamentarii drepturilor castigate de nevazatori de-a lungul istoriei moderne a omenirii, dar nu pot sa ignor faptul ca Romania nu-si poate aroga niciun merit in aceasta evolutie si ca, in general, societatea romaneasca sufera, in foarte dese randuri, de surzenie atunci cand semeni de-ai nostri cu diverse dizabilitati se afla in nevoie. Pentru ca este o realitate cruda pe care trebuie sa ne-o asumam, inclusiv din postura de oameni politici, de decidenti, ca mai avem mult de evoluat din aceasta perspectiva.
Nu de putine ori, stirile care acapareaza ordinea zilei sunt cele care fac referire la lipsa unor medicamente pentru anumite categorii de bolnavi sau despre amanarea la plata a unor drepturi banesti obligatorii cuvenite unor persoane cu dizabilitati. Nu o spun ca un repros pentru nimeni, ci doar ca pe o trista constatare ca si o parte dintre nevazatori au avut de suferit in primavara acestui an, cand, din diverse motive, s-a intarziat plata unor sume de bani.
Sa nu mai pomenesc si de faptul ca in toate statele Uniunii Europene exista centre socioprofesionale si de reabilitare, iar in Romania statul inca nu si-a asumat realizarea acestora. Ba, mai mult decat atat, Asociatia Nevazatorilor din Romania a inceput construirea unui asemenea centru in tara, insa nu dispune de fondurile necesare. Chiar asa de saraca a ajuns aceasta tara?
Poate ca ne pricepem mai bine la construirea de terenuri de sport in panta decat sa facem si pentru semeni de-ai nostri cu dizabilitati mijloace prin care sa nu se simta exclusi, cu toate ca ei isi doresc sa fie activi.
Inchei prin a-mi exprima inca o data respectul pentru nevazatori si pentru eforturile lor de zi cu zi de a trai ca niste oameni normali si ca niste cetateni onesti, asigurandu-i totodata de sprijinul meu in demersuri de natura legislativa.