bacauinfo.ro / Talal Hamad, cel mai cunoscut sirian din Bacau: Singura solutie e pacea. Problema Romaniei nu sunt imigrantii, nu de aici se fura / Autoare: Andreea Negru
(Continuare)

- Atitudinea Europei fata de refugiati ar trebui sa fie mai deschisa?
- Europa trebuie sa trateze cauza, si nu efectul. Cauza este Assad. El a permis asa-zisului stat islamic sa existe. Europa a permis asa-zisului Stat Islamic sa existe. America a permis, a finantat si a creat acest Stat Islamic. Pentru ca acest stat islamic e episodul doi al-Qaida. Acesti oameni au tancuri americane, armament american. Au invadat Irakul, cand Saddam era mult mai puternic, acum nu pot dovedi 10.000 oameni? Deci ei sunt antrenati, liderii lor sunt pregatiti in State si apoi trimisi sa conduca. Tragic e ca tot timpul exista foarte multi naivi care adera. Ei nu stiu adevarata miza, dedesubturile. Bineinteles ca sunt ignoranti, ca sunt multi sirieni care s-au bagat, dar marea majoritate a armatei ISIS sunt mercenari adusi din alte tari. Iar atrocitatile pe care le-au comis nu au nicio legatura cu islamul. Islamul e o religie pasnica, la fel ca si crestinismul. Ceea ce se intampla acum nu are legatura cu islamul, la fel cum Isus nu a avut legatura cu ce au facut cruciatii. In numele crestinismului au fost omorati sute de mii de oameni, iar Isus nu are nicio legatura cu asta. Califul Omar, cand a plecat sa recucereasca Siria, a spus sa nu se taie niciun copac, sa nu fie omorati femei, copii si batrani. Nu se poate ca 2000 ani sa se respecte asta si acum, dupa doua milenii, sa inceapa cu alte idei. Acesti membri ai ISIS sunt islamici dupa modelul american, islamul yankeilor. Islamul a respectat mereu viata si celelalte confesiuni si nimeni nu il poate acuza. Se incearca lipirea cuvantului islamic de unele atrocitati. Uitati cand face organizatia ETA vreun atentat, se spune organizatia separatista ETA a facut, si e o organizatie terorista. Cand face Hamas, se spune organizatia islamica Hamas. Cand in Irlanda de Nord se face un atentat, nu se spune ca e organizatie protestanta sau catolica. Cand un nebun in Suedia a ucis 90 oameni, nu se spune crestinul cutare, cand doi derbedei au ucis in Franta, nu se stie ce religie aveau, s-a spus musulmanii. Se incearca fortat crearea in imaginea colectiva a ideii ca islamul e egal cu terorismul. Nu e asa. Daca iti aperi tara de invadatori, nu esti terorist. Asa, si Stefan cel Mare si Mihai Viteazu ar putea fi numiti teroristi.

- E, in religia pe care o practica un musulman, ideea extinderii teritoriale?
- Nu exista ideea ca sa mergem noi sa cucerim. In Siria majoritatea sunt musulmani. Cand a fost conflictul turco-cipriot, desi cipriotii sunt crestini, majoritatea populatiei siriene a tinut cu cipriotii, pentru ca ei au avut teritoriile. Nu s-a tinut cont ca turcii sunt musulmani. Nu e vorba de religie, ci de dreptate. Si in Coran, diferenta intre oameni se face prin munca lor, prin cat de mult bine fac. Pana la urma, nimeni nu a ales sa se nasca de o anumita religie sau intr-un anumit loc, asa ne-am nascut. Fiecare cu norocul lui. Consider ca toti oamenii pe acest glob ar trebui sa mearga oriunde. Dupa mine, as desfiinta toate granitele. E cineva care vrea sa existe un conflict intre arabi si europeni. Francezii au stat 180 ani in Algeria. Au fost oameni acolo pe care i-au aservit impotriva propriului popor. Cand a venit revolutia lor, aia au emigrat in Franta. Acum incearca Sarkozy sa ii excluda, dar stiti cum este, divide at impera. Vor sa abata opinia publica de la alte probleme. Este o politica dubla, perfida. In interiorul tarii lor sunt democrati si pe teritoriile cucerite sunt calai. Exista o duplicitate a politicilor.

- Exista comunitati de musulmani care refuza integrarea.
- Unde sunt?

- In Belgia, in Franta.
- Eu nu cred ca exista comunitati care refuza. Probabil ca tarile respective nu sunt capabile sa-i integreze. In Franta, de exemplu, sunt cei care au cetatenie, dar au venit din alte parti. Ei sunt marginalizati, in suburbii, traiesc la limita, pentru ca nu au avut acces la functiile mari decat sporadic. Problema este, daca i-ai primit, ofera-le sanse. In Suedia, de exemplu, ii duc in scoli, invata. E greu sa integrezi unul care are 50 ani. Nu il mai poti schimba. Daca un bacauan se duce in Arges si are peste 50 ani, ii e greu sa se adapteze, si-i in aceeasi tara. Daramite cand pleaca unul cu alte obiceiuri. Acum este o chestie. Ca nu vor sa se integreze. Ce vrei, sa se roage la biserici? Nu vor face asta niciodata, pentru ca au religia lor. Nici pe belgian, cand vine in Siria, nu il obliga nimeni sa mearga la moschee.

- Cei care vin acum, vin cu gandul sa ramana sau sa se intoarca?
- Eu cred ca 99% vor sa se intoarca. Daca ar fi vrut sa plece definitiv, nu stateau 4 ani ca sa plece. Au tot sperat ca se va gasi o solutie. Americanii au pornit aceasta revolutie, cand au spus ca ii sprijina. Oamenii s-au lasat pacaliti. Au crezut ca va fi ca in cazul Libiei sau Tunisiei, unde a fost inlaturat presedintele. Uite ca nu s-a intamplat asa. 4 ani au asteptat. Cred ca nimeni nu pleaca din tara lui de bine. Cand conditiile or sa devina favorabile, sper cat mai curand, 90% se vor intoarce. Dar daca se prelungeste criza si cei care stau afara, cand nu se vede nicio perspectiva economica pentru a trai mai demn, si incep sa trimita copiii la scoala, copiii sa se integreze acolo, va fi mai greu sa se intoarca. Daca in 3-4 ani va fi pace, cred ca majoritatea se vor intoarce. Daca dureaza mai mult de atat, cred ca vor cauta alte solutii.

- Se spune despre migranti ca vin fara bagaje si asta e un argument al celor care cred in teoria invaziei.
- Daca veneau cu bagaje nu mai spuneau? Dar cand fugi pe mare, credeti ca mai pot lua si bagaje? Astia care fac trafic de persoane le cer 6000-7000 euro de persoana. Cu 7000 cumpara o garderoba intreaga. Se duc cu cardul, v-am spus ca marea majoritate sunt oameni cu pregatire. Si apoi, ce invazie de 10.000- 20.000 persoane? Nu reprezinta nici 2% din cati emigranti sunt din Siria. Cu primavara araba au nenorocit toata zona. Libienii fug, sirienii fug, irakienii fug. Cine a creat asta? Marile puteri. Marea majoritate sunt oameni care au fugit de moarte si cauta un trai mai bun.

- Omar Hayssam a spus ca ne putem astepta la un numar imens de refugiati in Romania.
- Cand a spus?

- A postat pe Facebook.
- Dar a iesit din puscarie?

- Nu.
- Omar Hayssam este un cetatean roman si sirian. Pe el sa-l intrebati daca-i agent secret. El este o piesa. Are informatii, e folosit. Poate nu a postat el. Cu siguranta, de unde sa stie mai multe decat noi? Doar daca nu primeste informatii acolo. De unde stie ca or sa vina? Probabil ca-i o petarda aruncata. Un om care a facut ce a facut el nu poate fi luat in serios.

- Asocierea minoritatii arabe din Romania cu persoane ca Omar Hayssam va afecteaza?
- Bineinteles. Depinde de cultura omului. Sunt oameni care stiu ca si arabii sunt si crestini si musulmani, ca si arabii au uscaturile lor. Bineinteles ca pe mine ma intriga si ma dezamageste existenta unor indivizi cum este Omar Hayssam. A fost o papusa. S-au folosit de el. Unchiul lui facea afaceri cu Ceausescu. Probabil oameni din serviciile lui, care au preluat puterea dupa 1989, l-au activat pe el. Oamenii ca el nu au mama, nu au tata, banul este tara lor.
(Va urma)