Dietetik : 8 semne care pot anunta atacul de cord

Simptomele pentru atacul de cord se manifesta de cele mai multe ori destul de vag, de aceea avem tendinta sa le trecem cu vederea. Medicii recomanda sa nu ignoram aceste semne, mai ales daca ele persista, si sa mergem la spital de fiecare data cand ni se pare ceva in neregula. Atacul de cord se intampla cand una dintre arterele coronariene se blocheaza din cauza acumularii de colesterol si grasimi, de aceea pentru prevenirea lui este foarte importanta o alimentatie sanatoasa si moderata.

Care sunt semnele care ar trebui sa ne dea de gandit si sa ne trimita la medic?

1. Oboseala accentuata si intensa
Daca simti ca ai o oboseala neobisnuita care pare ca nu mai trece, este bine sa nu o treci cu vederea si sa mergi la medic. Acest simptom apare de cele mai multe ori impreuna cu respiratia grea, ametelile si o stare generala de slabiciune.

2. Senzatia de apasare in piept
Cand ai o senzatie de apasare in piept care pare ca se accentueaza si iti ingreuneaza respiratia, suna de urgenta la medic. Acest simptom apare mai ales in cazul barbatilor, femeile acuzand mai ales simptome de greata, stari de voma sau dureri ale maxilarului.

3. Dureri sau amorteala in zona mainii stangi
De obicei, cand inima are o problema, durerea iradiaza in partea stanga, mai precis in zona bratului stang. Indiferent daca durerea este vaga sau mai accentuata, ea nu trebuie ignorata.

4. Respiratie scurta, palpitatii, puls marit si anxietate
Daca ai o senzatie de neliniste insotita de palpitatii si senzatia ca nu mai ai aer suficient, ar trebui sa mergi de urgenta la medic.
5. Arsuri, greturi, indigestie, dureri de stomac care nu mai trec
Cand iei medicamente antiacide si arsurile nu trec, atunci s-ar putea sa fie vorba de o problema la nivelul inimii. Acest simptom se regaseste mai des la femei.

6. Durere in zona maxilarului si gatului
Acesta este un simptom care apare mai ales la femei si este o durere persistenta. Atunci cand o durere dureaza mai mult de 5 minute, ar trebui sa ne alarmam.

7. Transpiratie abundenta si paloare
Daca ai o senzatie de slabiciune, simti ca iti fuge imaginea si transpiri abundent, cauta urgent ajutor. Acest semn poate prevesti un atac de cord.

8. Ameteli
Ametelile pot fi simptome pentru multe afectiuni, una dintre ele este insa si atacul de cord, de aceea este recomandat sa nu o trecem cu vederea, mai ales daca ea este insotita de unele dintre simptomele de mai sus.

Persoanele predispuse la atac de cord sunt persoanele cu colesterol crescut, batranii, diabeticii, fumatorii, dar si persoanele sedentare si persoanele obeze.