Temperaturile caniculare modifica radical comportamentul animalelor, care pot deveni agresive chiar daca nu sunt provocate. Unele dintre cele mai agresive vietuitoare in conditii de canicula si care ataca fara a fi provocate sunt serpii.
Cum in ultimele zile temperaturile maxime au urcat vertiginos, la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Judetean Arad s-au inregistrat mai multe cazuri de persoane muscate de amintitele reptile, majoritatea fiind copii.
Cel mai mic pacient muscat de sarpe venit la Spitalul Judetean are 3 ani si este din Frumuseni, judetul Arad. Mama copilului spune ca acesta se juca in gradina casei cand ar fi fost atacat, iar norocul lui a fost ca sarpele nu era veninos, scrie glsa.ro.
"Copilul fost in gradina, iar acolo avem trifoi mare. Cand a venit inapoi, s-a plans ca-l doare piciorul. Dupa cum se vede, a fost muacat de sarpe. A mai fost un sarpe inainte cu o saptamana, dar l-am omorat", a spus mama copilului. Tot ea sustine ca in zona casei lor din Frumuseni serpii s-au inmultit considerabil.
Adrian Wienner, director medical al Spitalului Clinic Judetean, a confirmat fenomenul si a declarat ca unitatea este pregatita sa faca fata provocarii.
"Au fost pana acum cateva cazuri cu muscaturi de sarpe. Din fericire, n-a fost nici un caz de muscatura de sarpe veninos. Sigur, suntem pregatiti cu ser antiviperin, dar n-a fost cazul. De fiecare data s-a administrat tratament local. Oricum, orice persoana muscata de sarpe trebuie adusa imediat la spital, mai ales daca se constata o reactie locala agresiva la locul muscaturii, fiindca atunci poate fi vorba de un sarpe veninos", a declarat Adrian Wienner.
Preventiv, medicii ii avertizeaza pe parinti sa nu-si mai lase copiii nesupravegheati. In cazul in care se intampla totusi un astfel de eveniment, se recomanda apelarea imediata a numarului unic de urgenta 112 si capturarea sarpelui.