Senatorul Sorin Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica cu titlul: "1 Decembrie"

Peste cateva zile vom sarbatori 95 de ani de la un eveniment marcant al istoriei Romaniei, ziua de 1 Decembrie 1918 fiind ziua Marii Uniri a tuturor romanilor. Importanța acesteia o stim, o pretuim, sarbatoarea fiind si prilejul unei alte problematici asupra careia doresc sa va atrag interesul astazi.
Patriotismul, un termen al carui sens il cunoastem toti, mai mult sau mai putin, denota un sentiment pe care nu multi dintre romani il experimenteaza frecvent. Ar trebui sa ne aplecam cu totii asupra acestei probleme si in special asupra patriotismului tinerilor. Mai ales pentru ca din sentimentul de mandrie nationala si cel al apartenentei la cultura si istoria romana se nasc acele comportamente sanatoase pentru dezvoltarea societatii in ansamblu.
Ma refer in primul rand la participarea politica. Prin crearea si sustinerea sentimentului de mandrie nationala cu siguranta ca participarea politica a tinerilor va fi tot mai semnificativa pe viitor, lucru pe care ar trebui sa ni-l dorim toti cei interesati de bunastarea Romaniei. Succesiunea generatiilor este o certitudine, iar implicarea de baza in dezvoltarea democratiei noastre o constituie acest prim pas al participarii politice, exprimat in primul si in primul rand prin participarea la vot.
Nivelul urmator il constituie, fara doar si poate, implicarea politica. Aceasta este reprezentat de o sustinere activa, in profunzime, a derularii eficiente a procesului democratic al societatii. Implicarea politica a tinerilor poate readuce in prim plan energia de care este nevoie in implementarea unor reforme sau chiar in conturarea unei perspective imbunatatite spre care tindem cu totii. Mai mult decat atat, implicarea aceasta se poate contura si la nivelul unui partid politic, in sensul in care tinerii doresc sa-si afirme viziunea proprie asupra societatii.
Este necesar sa intelegem importanta patriotismului si sa reflectam la noi metode si mijloace prin care sa stimulam acest sentiment in randul populatiei. Angajamentul partidului nostru este de la sine o cale catre implicarea tinerilor in viata politica. Continuand insa in ideea unei dezvoltari continue, trebuie sa mergem mai departe, atragand atentia si Ministerului Educatiei Nationale si Ministerului Culturii, in sensul dezvoltarii unei viziuni integrate comune care sa se reflecte pe viitor intr-o participare si intr-o implicare politica sporite. Este nevoie de noi proiecte si initiative care sa apropie nu doar tinerii, ci intreaga populatie, de sensul culturii si al istoriei noastre, desigur, intr-o maniera clara si relevanta.
Cuvantul cheie trebuie sa fie dinamismul acestor viitoare initiative pe care le sustin cu toata atentia. Bucuria si emotia patriotica trebuie sa se permanentizeze in sufletele tuturor romanilor, caci sunt printre elementele cheie ale dezvoltarii profunde si armonioase a unei culturi atat de bogate cum este cea a Romaniei. Asadar, constienti de importanta acestui subiect si mai ales cu satisfactia ca avem o cultura atat de ofertanta, sa ne implicam mai mult in dezvoltarea unui mediu in care bunastarea sa fie o regula si nu o exceptie.