Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata " Sanatatea mintala", pe care o puteti citi in continuare.

Subiectul asupra caruia doresc sa va atrag astazi atentia este unul de o importanta majora pentru tara noastra. Din pacate, problemele psihice au ajuns sa tulbure vietile tot mai multor romani, astfel ca Romania ocupa locul 3 intr-un clasament european privind numarul afectiunilor psihice. De altfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca peste 10% din populatia tarii noastre sufera de o tulburare psihica.
Tabloul devine si mai dramatic daca luam in considerare ca multi dintre cetateni nu se prezinta niciodata la cabinetul unui psiholog sau al unui psihiatru, deci numarul celor afectati de boli psihice poate fi si mai mare.
Dragi colegi, este cazul sa discutam serios despre acest raport realizat de OMS la nivel european si sa reflectam asupra impactului negativ al crizei economice si politice din tara noastra. Cu siguranta ca acestea se rasfrang asupra starii psihice a populatiei. Nu degeaba secolul XX a fost considerat secolul stresului. Si nu am gresi daca am considera ca si secolul actual este unul asemenea, date fiind cifrele ingrijoratoare privind afectiunile psihice si bolnavii in cauza.
Stand de vorba cu specialisti din domeniu, majoritatea au criticat abordarea din segmentul dedicat afectiunilor psihice. Aceasta parte semnficativa a sanatatii este prea mult centrata pe tratament si mult prea putin, insuficient chiar, axata pe preventie.
Din pacate, cultura romaneasca, in majoritatea ei, considera ca o depresie este o afectiune simpla si ca aceasta se poate deci trata acasa. In plus, multa lume crede, in mod nejustificat, ca a merge la psiholog este o dovada a nebuniei. Nimic mai fals. Gravitatea unei afectiuni psihice este majora pe termen lung, iar consecintele sunt severe in cazul in care nu se apeleaza la un specialist. Fiecare dintre noi poate avea momente in care se impune consultarea unui psiholog, iar acest fapt trebuie sa devina un gest natural, de preventie a unor consencinte grave ulterioare. Caci se stie foarte bine ca exista numeroase boli somatice, precum diabetul ori afectiunile cardiovasculare, care apar pe fondul stresului sau al unei tulburari psihice.
Este important sa sustinem schimbarea perspectivei asupra acestor fenomene, iar acest lucru presupune implicarea in realizarea unor reglementari clare si concise asupra subiectului. Mai mult decat atat, este nevoie de o constientizare a tuturor acestor stari de fapt, iar asupra acestui lucru trebuie sa cerem ajutorul presei si al opiniei publice, intrucat subiectul priveste in mod clar sanatatea si viitorul tarii.
Sa nu negam necesitatea alocarii resurselor necesare dezvoltarii, in institutiile publice, a instrumentelor care sa sustina angajatii sa poata comunica despre problemele lor. Mai ales in sectorul bugetarilor, unde criza a lasat si lasa inca urme adanci, creand chiar o teama generalizata fata de libera exprimare.
Sa sustinem, asadar, ideea prezentei unui psiholog in fiecare institutie a statului, pentru a incerca sa reducem din efectele negative ale situatiei actuale privind tulburarile psihice.