Senatorul Damian Draghici a sustinut o declaratie politica cu titlul: "18 decembrie - Tripla sarbatoare care celebreaza toleranta si multiculturalitatea: Ziua Internationala a Minoritatilor, Ziua Minoritatilor Nationale din Romania si Ziua Internationala a Migrantilor", pe care o puteti citi in continuare.

In ultimele saptamani, pe agenda de lucru a Senatului au fost cateva initiative legislative care au starnit dezbateri si controverse aprinse, avand ca obiect de reglementare introducerea unor noi sarbatori nationale, care sa se adauge celor peste 50 de sarbatori oficiale deja existente, in sensul ca Parlamentul si Guvernul le-au proclamat ca fiind sarbatori "nationale", prin legi sau hotarari de guvern.
Personal sunt de acord cu astfel de initiative, deoarece sunt un semn bun pentru o tara ai carei cetateni cunosc si respecta momentele si simbolurile importante ale istoriei nationale si universale.
Eu am o agenda completa cu zilele de sarbatori oficiale la nivel national si international, evidentiate prin manifestari publice de rememorare a valorilor sociale si identitare pe care Romania le promoveaza. Printre aceste sarbatori obligatorii prin lege pentru toti cetatenii, si cand autoritatile publice, posturile de televiziune si societatea civila organizeaza evenimente si programe adaptate zilei sarbatorite, se numara si sarbatoarea de maine, 18 Decembrie, cand este Ziua Minoritatilor Nationale, stabilita prin Hotararea de Guvern nr 881 din 1998.
Cronologic, intai a fost "Declaratia cu privire la drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, etnice, lingvistice si religioase", adoptata in 18 decembrie 1992 de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite. Acesta a fost primul document international care ofera o garantie a drepturilor minoritatilor in general, astfel incat mai multe state i-au recunoscut importanta prin promovarea zilei de 18 Decembrie ca Zi Internationala a Minoritatilor Nationale. Romania s-a raliat acestui context international si a decis ca ziua de 18 decembrie sa fie celebrata ca Zi a Minoritatilor Nationale din tara noastra, alaturi de alte state, ca un indemn la toleranta, intelegere si armonie.
Aceasta sarbatoare se suprapune in mod fericit pe Ziua Internationala a Migrantilor, proclamata prin Rezolutia A/RES/55/93 cu scopul de a sublinia drepturile migranților. La data de 18 decembrie 1990, Adunarea Generala a adoptat Convenția internaționala privind protecția drepturilor lucratorilor migranți si a membrilor familiilor acestora (Rezoluția 45/158).
(In paranteza fie spus, ziua de 18 decembrie mai are si o alta semnificatie cu importanta simbolica si pentru minoritatea etnica a romilor - in acesta zi, in anul 1865 a fost abolita sclavia, odata cu intrarea in vigoare a celui de-al 13-lea amendament din Constitutia SUA).
Sarbatorirea Zilei Internationale a Migrantilor este o oportunitate de a recunoaste contribuțiile aduse de milioane de migranți la economiile țarilor-gazda si tarilor de origine, si in al doilea rand pentru a promova respectul pentru drepturile fundamentale ale omului. Potrivit datelor oficiale, aproape un sfert de miliard de oameni locuiesc si lucreaza in afara tarii lor de origine. Aproape jumatate din acesti emigranti internationali sunt femei, care lucreaza pentru a-si ajuta copiii si familiile ramase in tara de bastina.
Eu am trait multi ani, inainte de 1989, ca emigrant, mai intai in Grecia si apoi in SUA, dar am ales sa ma intorc in tara in care m-am nascut pentru ca sunt muzician provenit dintr-o familie cu 8 generatii de lautari si pentru ca sufletul meu de artist este aici, in tara mea de bastina, unde cele peste 20 de etnii recunoscute oficial convietuiesc in armonie cu romanii.
Manifestarile organizate in Romania cu ocazia Zilei Minoritatilor Nationale reflecta diversitatea socio-culturala cu care etniile minoritare insufletesc si completeaza traditiile si cultura romaneasca, oferind in acelasi timp o privire de ansamblu asupra raspandirii diferitelor minoritati pe teritoriul Romaniei si asupra modului in care traditiile minoritatilor si ale majoritatii s-au influentat si s-au potentat reciproc, in decursul anilor de convietuire.
Permiteti-mi in incheiere, in calitate de consilier de stat in aparatul propriu de lucru al primului-ministru pe problemele romilor, sa va invit la Gala de Excelenta a Romilor 2013, un eveniment organizat cu ocazia Zilei Minoritatilor Nationale, de catre Agentia Nationala pentru Romi impreuna cu Partida Romilor "Pro-Europa" si cu sprijinul artistic al domnului Madalin Voicu si al subsemnatului.
Evenimentul va beneficia de momente muzicale de mare virtuozitate ale unor artisti apartinand diverselor minoritati cum ar fi: romi, evrei si unguri. Vor fi premiate personalitati marcante, cu rezultate deosebite in domenii precum sanatate, educatie, sport si cultura.
Sper ca veti onora cu prezenta Dvs evenimentul ce va avea loc miercuri 18 decembrie, orele 19:00, la Ministerul Culturii, in incinta noii Biblioteci Nationale a Romanei, intrarea E, din Bulevardul Mircea Voda, Sector 3, Bucuresti.