Senatoarea Gabriela Firea a sustinut in plenul Senatului din 5 noiembrie 2013, o declaratie politica cu titlul: "Pensie sau salariu? - o alta nedreptate care trebuie reparata", pe care o puteti citi in continuare.

In urma cu aproape jumatate de an, pe 22 mai, sustineam de la tribuna Senatului o declaratie politica intitulata "Cumulul pensiei cu salariul, izvor de nedreptati si aberatii", in care militam pentru consecventa politica din partea parlamentarilor USL in ce priveste o lege initiata de colegi din PSD si PNL in legislatura trecuta.
Este vorba despre initiativa prin care se solicita abrogarea Capitolului IV, referitor la interzicerea cumulului pensiei cu salariul de catre bugetari, din legea nr. 329/2009, celebra lege prin care Emil Boc declara razboi "pensiilor nesimtite".
Adoptat tacit de Senat, proiectul de lege inregistrat sub nr. PLX109/2012 se afla in dezbatere in Camera Deputatilor. In ciuda faptului ca este initiat de parlamentari ai USL si a avizului favorabil acordat de Comisia de Aparare din Camera, Comisiile pentru Buget, Finante si Banci respectiv pentru Munca si Protectie Sociala au redactat un raport comun, in urma cu un an, cu aviz de respingere. Dupa care anul acesta proiectul de lege a fost retrimis celor doua comisii din noul legislativ pentru un raport suplimentar comun, care insa pastreaza avizul de respingere. In momentul de fata, proiectul de lege este inscris pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor si asteapta votul in plen.
Motivele invocate de comisiile reunite pentru avizul negativ dat sunt, de fapt, argumentele, pe cat de simple, pe atat de nedrepte, ale dlui secretar de stat Gherghina, de la Finante. Si anume, interzicerea cumulului pensiei cu salariul a fost una dintre masurile de reducere a cheltuielilor salariale, care sunt clar stipulate in acordul cu FMI, iar orice modificare in acest sens poate duce la nerespectarea angajamentelor asumate.
Asa o fi, dar, pentru ca intotdeauna exista un dar, trebuie sa spunem ca beneficiarii acestei masuri ar fi, in marea majoritate, rezervisti din Armata sau alte structuri militare. A caror activitate difera, din multe puncte de vedere, de cea a civililor. Asa cum se intampla si cu alte categorii socio-profesionale, cum ar fi magistratii, judecatorii de Curtea Constitutionala, angajatii de la Curtea de Conturi si, de ce nu?, cei alesi in organele centrale si locale ale statului. Numai ca toate aceste categorii enumerate au fost exceptate, inclusiv prin legi ocupationale, de la prevederile legii 329.
Dincolo de orice considerent care ar putea fi subiectiv, interzicerea cumulului pensiei cu salariul, sau mai precis obligarea celor care au pensii mai mari decat salariul mediu pe economie sa aleaga intre pensie si salariu, este un izvor de nedreptati flagrante, pentru ca valoarea de referinta aleasa nu duce la plafonarea pensiei, ci la anularea ei. Ceea ce face ca pentru cateva zeci de lei diferenta la pensie, de multe ori justificate de o activitate mai calificata sau mai indelungata, doua persoane aflate in situatii aproape similare sa castige sume foarte diferite.
Printre promisiunile pe care le-am facut celor care ne-au ales in 2012 s-a aflat si aceea ca vom face dreptate pana la capat. Iar aceasta este una dintre nedreptatile regimului trecut care nu a fost inlaturata. Din fericire, nu este inca timpul pierdut. Cu riscul de a-i supara pe colegii de la Finante, aceasta lege trebuie sa treaca. Si am convingerea ca vor avea intelepciunea si abilitatea de a gasi solutii care sa contrabalanseze micul dezechilibru bugetar generat de aceasta masura reparatorie.