Senatorul Gabriela Cretu a sustinut o declaratie politica intitulata: "La egalitatea de gen suntem codasi; dar asta un mira pe nimeni...", pe care o puteti citi in continuare.

Summit-ul global al parlamentarelor este o initiativa care incearca de cativa ani sa schimbe fata politicii si societatii. Are drept obiective impartasirea practicilor de succes in eliminarea inegalitatilor dintre femei si barbati, coordonarea politicilor de gen la nivel mondial si alimentarea impulsului mobilizator necesar activitatii femeilor din politica. Reuniunea sa anuala din 2013 a fost gazduita de Parlamentul European, la Bruxelles.
Sefe de stat si sefe de guvern, foste si actuale, presedinte ale parlamentelor si recunoscute personalitati publice feminine s-au alaturat numeroaselor parlamentare participante la eveniment. Parlamentele din o suta de tari au fost reprezentate. Nu au participat doar parlamentarele; au venit pentru a intra in dialogul cu politicienele lumii diplomati, jurnalisti si reprezentanti ai societatii civile, barbati si femei. Mesaje de la cele mai reprezentative institutii si personalitati globale au fost difuzate in permanenta, in pauzele unui program extrem de dens.
Rolul leadership-ului feminin in reformarea lumii, schimbarea societatii incepand cu sine, promovarea pacii si integritatii persoanei si, cu precadere, aspectele de gen ale conducerii economiei mondiale au stat pe agenda forumului. Au fost organizate sesiuni speciale dedicate prezentarii rezultatelor si premierii tarilor care au realizat cele mai mari progrese in privinta egalitatii de gen. Totul a fost politica. Fiecare pranz sau cina (de lucru, ambele) au fost prilejuri de prezentari si discutii, formale si informale.
Multumesc Grupului PSD ca m-a desemnat sa-l reprezint, recunoscand astfel, fara sa stie, cei aproape 20 de ani pe care i-am dedicat unei cauze pe care o consider dreapta pentru femei si necesara pentru societate si valorificand astfel reteaua de contacte pe care o pastrez la nivel international.
Regret aproape ca m-am dus! Am plecat cu constiinta, bazata pe buna cunoastere a starii de fapt, ca Romania este la coada Europei si, din acest punct de vedere, nu sta deloc bine nici la nivel global. Aveam insa speranta ca aceste decalaje se vor reduce prin militantinsmul femeilor si deciziile acestui parlament.
Ce am aflat din noul Index, lansat de Institutul European pentru Egalitate de Gen nu m-a surprins; suntem, la cele mai multe criterii, ultimii din UE. M-a ingrijorat insa ceva - distanta enorma la care ne aflam, cu precadere la reprezentarea politica dar si pe piata muncii.
Ceea ce m-a trezit la o realitate pe care nu o doream a fost insa faptul ca Europa a incetat sa mai fie port-stindardul luptei pentru egalitatea de gen. A impus standarde relativ inalte si are realizari; ele sunt exceptionale in unele tari (Islanda ramane prima in lume, tarile nordice o urmeaza de aproape) si rezonabile in altele. Dar Europa e blazata, cantonata in propria sa suficienta, depolitizata.
Schimbarea politica si a lumii in general, daca iau femeile drept indicator, nu pare a veni din UE. Poate veni din America Latina, din Africa, Asia si chiar, atentie, din tarile arabe. Europencele s-au ascuns in spatele unui succes recent al dreptei feministe - directiva privind reprezentarea echilibrata in consiliile de administratie ale marilor companii; ea vrea sa salveze capitalismul, nu femeile. Singurele eroine europene in viata erau Nellie Kroes si Viviane Reding. Paritatea in politica este visul uitat pentru care luptam acum 20-30 de ani si astazi nu-l mai amintim macar...
Social democratia europeana nu si-a propus sa analizeze nici macar efectele migratiei fortate asupra statutului femeilor. Celelalte nu au uitat sa mentioneze esentialul - egalitatea nu este o problema de forma, adica sa ai reguli sau legi mai bune, ci de fond - acces la resurse si capacitate de implementare. O bolivianca, o mongola, o iordanianca si o ghaneza au spus lucrurile atat de clar si profund incat nu mai era nimic de adaugat. Doar ca ele vorbeau clar pentru ca vorbeau despre ceea ce chiar faceau in realitate, chiar daca plecau de mult mai departe!
Romania trebuie sa inceapa cu combaterea inegalitatilor fragrante din societate. Se va largi astfel accesul femeilor la decizie si li se va ameliora viata cea de toate zilele. Dar aceasta lupta nu va fi inceputa pana cand femeile nu vor fi suficiente in organele de decizie. Din acest cerc vicios putem iesi numai schimband regulile electorale. Altfel, doar vom vorbi...