ADEVARUL : 10 semne prevestitoare ale bolii Alzheimer. Cum poti fi de ajutor pentru cei dragi afectati

Chiar daca modificarile memoriei sunt semne relativ naturale ale inaintarii in varsta, unele dintre acestea pot sa fie asociate ca simptome ale bolii Alzheimer.
Daca mama sau tatal tau incep sa aiba un comportament ciudat, sa uite ce ai vorbit cu ei cu doar cateva ore inainte, sa aiba probleme de limbaj sau schimbari de personalitate, atunci consultarea unui medic specialist si un tratament adecvat sunt cele mai bune solutii prin care boala poate sa fie tinuta in frau. Ce este boala Alzheimer? Boala Alzheimer este o afectiune degenerativa si progresiva a creierului specifica persoanelor in varsta prin care functiile de cunoastere ale creierului sunt deteriorate, iar capacitatile intelectuale si valorile sociale ale personalitatii individului se pierd.
Fiind asociata tulburarilor de comportament, boala realizeaza starea cunoscuta sub numele de dementa. Semnele specifice bolii au fost descrise pentru prima data de psihiatrul de origine germana Alois Alzheimer, diagnosticul in cazul primului pacient studiat fiind "boala a uitarii". Chiar daca Alois Alzheimer a intrat in istorie ca fiind cel care a descoperit teribila boala, neurologul roman Gheorghe Marinescu si patologul francez Paul Oscar Blocq identificasera deja leziunile din creier care stateau la baza tulburarilor de memorie. Odata cu trecea anilor, boala a fost studiata in detaliu, iar, acum, este stabilit faptul ca este cea mai comuna forma de declin mintal la persoanele in varsta, reprezentand jumatate din totalitatea cazurilor de dementa. In Europa, frecventa aparitiei bolii Alzheimer creste odata cu inaintarea in varsta. Astfel, in cazul persoanelor de 65 de ani, frecventa bolii este de 2-3%, pentru cei de 70 de ani este de 3%, pentru batranii de 75 de ani este de 6%, iar in cazul celor de peste 85 de ani, procentul aparitiei bolii variaza intre 25 si 40%, arata statisticile. In Franta, peste 17% din persoanele trecute de 75 de ani sunt afectate de boala Alzheimer sau de o forma inrudita de dementa, arata studiul PAQUID, realizat recent. In Romania, incidenta tulburarilor mintale a crescut de la peste 600 de persoane la 100.000 de locuitori in anul 1975, la 883 de persoane raportate la acelasi numar de locuitori, in 1993, potrivit statisticilor. In prezent exista peste 200.000 de persoane diagnosticate cu boala Alzheimer, dupa cum arata datele Societatii Romane Alzheimer. Diagnosticarea precoce poate sa duca la tratarea bolii inca din primele stadii Chiar daca nu se stie cum este declansata, boala evolueaza progresiv, iar pacientul are parte de pierderi temporare de memorie, stari de confuzie sau dificultati in efectuarea ritualurilor zilnice. Intreaba orice medic specialist cum se pot contracara efectele bolii, iar acesta va raspunde ca diagnosticare precoce este solutia prin care Alzheimerul poate sa fie tinut sub control. Tocmai din acest motiv, recunoasterea simptomelor bolii este esentiala pentru ca medicul sa intervina, iar pacientul sa beneficieze de tratament in chiar primele stadii ale bolii. "Daca am putea identifica pacientii in primele faze ale bolii, atunci am putea avea o sansa mai buna de a interveni cu tratamente care se pot dovedi eficiente", spune neurochirurgul Keith Black de la Centrul Medical Cedars-Sinai. Daca si tu suspectezi un membru al familiei sau un prieten ca ar putea sa dezvolte boala Alzheimer, atunci urmatoarele 10 semne prevestitoare evidentiate in cadrul Conferintei Internationale a Asociatiei Alzheimer din 2013 sunt de folos pentru o mai buna identificare a bolii.

1.Schimbari de memorie care perturba activitatea de zi cu zi. Pacientii cu Alzheimer au obiceiul de a muta lucrurile ce le apartin in locuri mai putin obisnuite, cum ar fi mutarea periutei de dinti intr-un compartiment al frigiderului.

2.Provocari intampinate in planificarea si rezolvarea unor activitati.

3.Dificultati in realizarea sarcinilor specifice locului de munca sau de la domiciliu.

4.Confuzie privind ora zilei si locul unde se afla.

5.Incapacitatea de a intelege imagini.

6.Probleme de vorbire si de scriere. Pacientii ajung sa uite cuvinte de baza, devenind foarte greu de inteles.

7.A incurca lucrurile si a pierde capacitea de reface un drum deja parcurs.

8.Dezorientare si o judecata slaba. Pacientii pot sa se rataceasca in chiar imprejurimile casei unde locuiesc sau au probleme cu indeplinirea unor sarcini obisnuite, cum ar fi pregatirea unei mese.

9.Renuntarea la locul de munca si retragerea din activitati sociale.

10.Schimbarea starii de spirit si a personalitatii. Persoanele care sufera de boala Alzheimer ajung sa nu mai gaseasca placere in lucrurile care inainte le confereau bucurie, isi pierd increderea in apropiati si pot sa devina furiosi sau suparati fara motiv.

Sfaturi utile pentru organizarea vietii unui pacient cu Alzheimer

Pacientii care sufera de aceasta boala pot sa aiba probleme cu organizarea activitatilor zilnice pe care obisnuiau sa le desfasoare in trecut. Astfel, ajutorul venit din partea ta poate sa ii usureze povara si sa il faca se se simta bine.
Iata mai jos cateva sfaturi utile venite din partea Asociatiei Romana Alzheimer.

• Foarte important in cazul acestor pacienti este evitarea conversatiilor despre boala sa si pastrarea simtului umorului. Incearca sa comunici cat poti de mult cu pacientul, pastrandu-ti simtul umorului.

• Pierderile de memorie predispun pacientul la accidente, astfel ca asigurarea unei sigurante optime este esentiala.

• Asa cum este de asteptat, boala va evolua iar lipsa unui rost isi va face simtita prezenta. De aceea, activitati precum gradinaritul il pot face pe individ sa nu se simta dezorientat.

• Aid-memoire-ul este un alt truc prin care confuzia mintala poate sa fie prevenita, iar pacientul se va putea orienta si va putea memora fete si locuri. Pastrarea in mana a albumelor de fotografii cu membrii familiei si cu numele fiecaruia scrise clar sub fiecare figura il poate ajuta pe pacient sa stie cine este fiecare, este unul dintre trucurile recomandate de Asociatia Romana Alzheimer.