clickpoftabuna.ro informeaza: Care sunt secretele pentru cele mai bune muraturi (Autoare: Florentina Ionescu)
Suntem in plin sezon al muraturilor si cu siguranta vrei sa prepari cele mai bune conserve. Asa ca ti-am pregatit o lista ampla cu reguli esentiale, sfaturi si recomandari pentru a afla care sunt secretele pentru cele mai bune muraturi si pentru ca borcanele sau sticlele cu legume, pasta de tomate sau bulion sa reziste luni de zile in camara ta.

1. SPALA SI CURATA BINE LEGUMELE
- Unele femei obisnuiesc sa potriveasca saramura cu ajutorul unui ou. Astfel, saramura este suficient de concentrata daca oul se ridica la suprafata lichidului.
- Pregatirea legumelor pentru conservat este alcatuita din mai multe etape: spalare, sortare, curatire, taiat sau tocat, oparire si racire.
- Toate legumele trebuie spalate inainte. Legumele radacinoase se inmoaie in apa, apoi se curata cu o perie pentru a indeparta pamantul de pe ele.
- Legumele se aleg dupa marime sau dupa gradul ce coacere (la rosii, de exemplu).
- Radacinoasele (morcovi, telina, etc.) se razuiesc cu cutitul, apoi se spala din nou si se usuca.
- La alte legume, este esential sa inlaturi coaja, pielita, cotoarele, coditele, semintele â€" adica toate partile care nu sunt bune de consumat.

2. OPARESTE LEGUMELE
- Oparirea trebuie facuta inainte de sterilizare si consta in scufundarea produselor pe care vrei sa le pui la conserva in apa clocotita (cu sau fara sare) pentru scurt timp.
- Oparirea legumelor se face cu apa curata, in care ai adaugat 2% sare. Daca ai cantitati mici de legume, le pui intr-o sita pe care o scufunzi in apa clocotita.
- Legumele le tii in apa clocotita pana se indoaie usor, fara sa se rupa, si le scoti imediat. Dupa oparire, le scufunzi imediat in apa rece, apoi le scurgi bine. Nu folosesti la umplerea borcanelor apa in care le-ai oparit!
- Umplerea borcanelor si inlaturarea aerului se fac in acelasi timp. Dupa ce legumele au fost pregatite, se pun in borcane sau sticle pentru a fi sterilizate.
- Pregatesti din timp o solutie de apa cu sare fiarta in clocot (10 sau 20 de grame de sare la fiecare litru de apa folosita). Sarea se socoteste nu dupa marimea borcanului, ci dupa cantitatea de apa utilizata.
- Pentru a umple borcanul, il tii usor inclinat cu o mana si torni saramura fierbinte, bulionul sau otetul la marginea de jos a gurii recipientului. Trucul acesta este util, deoarece lichidul, pe masura ce urca treptat, impinge afara tot aerul din borcan.

3. NU UMPLE COMPLET BORCANELE
- Aerul din sticle se inlatura daca bati sticla de palma pana cand bulele de aer se ridica la suprafata si dispar.
- Produsul conservat trebuie sa fie acoperit de un strat de lichid gros de 2-3 degete. Asta pentru ca, in timp, lichidul scade, iar legumele neacoperite se strica.
- Borcanele si sticlele nu se umplu complet, ci trebuie sa lasi un spatiu gol de 1-2 cm la borcane, iar sticlele le poti umple doar pana acolo unde incepe gatul lor.
- Legumele pe care le conservi nu trebuie indesate, pentru ca lichidul sa poata fierbe.
- Inainte de a inchide borcanele si sticlele, asigura-te ca marginea lor este perfect curata. Daca este nevoie, sterge-o cu o carpa foarte curata, inmuiata in apa fierbinte.
- Sticlele si borcanele se astupa cu cate doua randuri de celofan, nu prea subtire, lipit cu albus, uns pe marginea sticlelor. Fiecare foaie de celofan se leaga cu sfoara.

xxx

Acum, ca ti-am dezvaluit trucurile si ai aflat care sunt secretele pentru cele mai bune muraturi, nu ramane decat sa te apuci de treaba si vei obtine conserve delicioase pentru iarna!