Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata: O alta problema- seceta. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Din punct de vedere calendaristic, vara este incheiata. In realitate insa, temperaturile de afara ne duc cu gandul la miezul verii. In aceste conditii, seceta pare a fi problema generalizata la nivel mondial, in principal in zone precum California, in care fenomenul a capatat dimensiuni dezastruoase. Chiar daca Europa nu se confrunta cu aceleasi probleme ca si California, seceta s-a resimtit in mai multe tari din aceasta regiune.
Desi cifrele nu au fost clar anuntate, conform ultimelor declaratii ale specialistilor din agricultura, Romania pare a se confrunta cu cea mai grava seceta din ultimii 50 de ani.
La nivelul efectelor se intrevad, printre altele, scumpirea curentului electric produs in hidrocentrale, dar si la majorarea pretului fructelor si legumelor. Numeroase voci din randul specialistilor spun ca porumbul din acest an este compromis din cauza temperaturilor ridicate ale aerului. Mai mult, nici culturile de floarea soarelui nu o duc mai bine, in timp ce culturile de vita de vie sunt si ele compromise din cauza deficitului de apa din sol.
Tot in stabilirea analizei starii de fapt mentionez si faptul ca Administratia Apelor arata ca debitele Dunarii sunt cu 50% mai mici fata de anul trecut, iar debitele raurilor mici se afla in aceeasi situatie, fiind mult sub debitele multianuale, ceea ce inseamna o scadere semnificativa, cu cel putin 25%, a lacurilor de acumulare.
Tinand cont de problemele semnalate deja de catre fermieri, se poate considera in numeroase situatii ca sunt intrunite conditiile pentru declarea starii de calamitate.
Este indreptatita cererea fermierilor privind crearea unor comisii la fata locului care sa constate si care sa evalueze pagubele, urmand ca pe baza concluziilor organismelor abilitate sa li se deduca cheltuieli la Finante, aferente impozitului si eventual, ulterior, sa li se poate acorda si alte ajutoare suplimentare.
Este nevoie de o implicare clara si de tragerea unui semnal de alarma in aceasta situatie. Din punct de vedere legislativ, este necesar un act normativ care sa sustina actiunile de sprijin prin reglementarea clara a starii de calamitate, caz in care procesul de constatare a pagubelor se va putea realiza mai rapid si, in plus, fermierii vor putea beneficia mai usor de facilitatile pe care si le doresc de la Finante.
Un subiect deosebit de important pentru aceasta toamna si fata de care niciunul dintre noi nu va ramane indiferent, seceta afecteaza in lant numeroase aspecte ale vietii economice si nu numai. Iata de ce consider ca am putea sa ne aratam sprijinul la nivel legislativ pentru gasirea unor solutii urgente si eficiente.