Quanta Resurse Umane SRL impreuna cu Organizatia Patronala din Industria Aeronautica Romana (OPIAR) califica gratuit un numar de 1516 de angajati din sectorul aeronautic si sectoarele conexe.
Compania Quanta Resurse Umane SRL in parteneriat cu Organizatia Patronala din Industria Aeronautica Romana (OPIAR) califica gratuit, prin cursuri specifice domeniului aeronautic si sectorelor conexe, un numar de 1516 de angajati din aceasta industrie. Aceasta actiune este desfasurata prin intermediul proiectului cofinantat din Fondul Social European: "AEROCALIFICARE - Competitivitate si Sustenabilitate in Sectorul Aeronautic prin Calificare Profesionala Inovativă" POSDRU/164/2.3/S/139944. Evenimentul de lansare al proiectului a avut loc la finalul saptamanii trecute, la Hotel Novotel Bucuresti.
"Obiectivul nostru este ca alaturand specialistii care au deja experienta recunoscuta in sectorul aeronautic cu cei care vor termina cursurile de formare desfasurate in cadrul proiectului sa oferim o valoare adaugata acestei industrii in Romania. Sper ca aceasta colaborare sa intareasca relatiile pe piata muncii dintre Romania si Italia, in domeniul aeronautic deoarece, chiar daca suntem o societate italiana care activeaza in Romania dorim ca efectele pozitive ale proiectului sa se reflecte in binele ambelor tarii si nu doar in interesele proprii ale societatii din Italia", a declarat Vincenzo Mattina, Presedintele Quanta Resurse Umane Romania.
"Acest proiect a avut ca punct de pornire expertiza considerabila a companiei Quanta Resurse Umane in sectorul aeronautic si, mai ales, experienta internationala pe care grupul Quanta o detine in domeniul formarii pe acest sector de nisa, corelata cu existenta actuala a unei carente de personal calificat pe aceasta piata in Romania. In industria aeronautica se simte in prezent nevoia unei forte de muncă calificata, familiara cu noile tehnologii care se folosesc in constructia de avioane. Ne-am propus ca la finalul implementarii acestui proiect sa furnizam pietei muncii persoane capabile sa facă fata celor mai exigente cerinte actuale, dar si viitoare ale acestui sector", a apreciat Emanuele Fiore, CEO, Quanta Resurse Umane Roania.
Mihail Nicolae Toncea, Presedintele OPIAR considera ca "este esentiala o politica stabilă pe termen lung, atat pentru productie, cat si pentru cercetare - dezvoltare pentru ca industria aerospatiala romaneasca sa ofere capabilitatile necesare pentru indeplinirea scopurilor de integrare in Uniunea Europeana si pentru a permite ca aceasta sa fie competitiva la nivel international. Imi doresc ca forta de munca calificata sa ramana, sa produca si sa aduca profit in Romania".
Reprezentantul Aerostar Bacau, Sorina Iustina Palko, a declarat ca "anul acesta, in cadrul Aerostar a avut loc o infuzie de personal tanar, s-au facut numeroase angajari vizand in special tinerii in ideea de a-i forma si de a le transmite know how-ul de care noi beneficiem. Priectul de fata a venit exact la momentul potrivit pentru a ne ajuta sa ne atingem acest scop. Prin acest proiect noi reusim sa ne calificam forta de munca. Derulam activitati cu parteneri din exteriorul Romaniei, ne este impus sa lucram doar cu personal calificat, autorizat si atestat. Iata de ce calificarea, atestarea fortei de munca este absolut necesara. In lipsa acestei calificari nu ne-am putea desfasura activitatea."
Prezent la conferinta de lansare a proiectului, Sorin Encutescu, Consilier de Stat pe Probleme de Securitate al Prim-Ministrului al Romaniei a apreciat ca "acest proiect a venit la momentul potrivit deoarece ne aflam intr-un amplu proces se restructurare si de reorganizare. Ne dorim schimbarea paradigmei industriei in ansamblu. Sustinem domeniul privat si start up - ul de industrii mici si mijlocii. Se presupune ca pana in 2030 vom avea nevoie de 10 mii de noi locuri de munca in sectorul aeronautic. Prin multiplicarea acestor tipuri de proiecte, nu numai la nivelul industriei aeronautice, ramane de vazut cum putem contribui la cresterea calitatii fortei de munca si in acelasi timp la specializarea ei. Astept cu mare interes rezultatul acestui proiect."
Prin implementarea proiectului "AEROCALIFICARE - Competitivitate si Sustenabilitate in Sectorul Aeronautic prin Calificare Profesionala Inovativa" vor fi calificati/ recalificati, prin cursuri specifice sectorului aeronautic si sectoarelor conexe, un numar de 1516 angajati din 6 judete (Bucuresti, Ilfov, Olt, Dolj, Brasov si Bacau), situate in 4 regiuni de dezvoltare (Bucuresti-Ilfov, Sud-Vest Oltenia, Centru si Nord-Est). Formarea profesionala este sustinuta printr-o serie de 13 cursuri gratuite, specifice domeniului aeronautic: Galvanizator, Vopsitor industrial, Mecanic vulcanizator, Confectioner cablaje auto, Operator poliesteri armati cu fibra de sticla, Sudor, Lacatus constructii structuri aeronave, Mecanic de aeronave, Electromecanic instalatii si aparatura de bord aeronave, Operator la masini unelte cu comanda numerica, Operator tratamente termice, Metrolog si depanator mecanica fina, tehnica digitala si analogica, Tehnician electronist. La finalizarea acestor cursuri, participantii vor primi certificate de calificare.