Magazin : Catre un Birou international OZN? (Autor: DAN D. FARCAS)
In 2010, in best-seller-ul ei: "UFOs: Generals, Pilots and Government Officials Go On the Record" (trad. rom. "OZN: Un mister neelucidat"), jurnalista Leslie Kean a schitat proiectul unui birou, din nu mai mult de trei persoane, care ar putea tine legatura oficial cu agentiile civile si militare OZN din lumea intreaga, pentru a investiga cazurile cele mai promitatoare si sa revada, la rece, fiecare fisier privind un incident convingator OZN. In 2012, la o reuniune cu usile inchise, la care participau doar 35 de invitati, gazduita de Center for American Progress (CAP) - o comisie de experti din Washington - Kean a prezentat o informare legata de aceasta propunere.
Ea a sugerat ca activitatea unui asemenea grup de lucru s-ar putea desfasura la Oficiul pentru Politica de Stiinta si Tehnologie (OSTP) al Casei Albe, cu un buget nu mai mare de 250.000 dolari pe un an fiscal. Avand in vedere dezvaluirile recente despre modul in care fiscul american a cheltuit 4,1 milioane dolari (o suma calificata la o analiza a revistei U.S. News & World Report, drept infima "conform standardelor corporatiste"), doar pentru o conferinta de trei zile in 2010, adica de 16 ori bugetul cerut de Kean, pretentiile ei sunt mai mult decat modeste.
Center for American Progress (CAP) a fost fondat de John Podesta, seful de personal al fostului presedinte Bill Clinton. Podesta a declarat, in luna mai 2013, pentru The New York Times, ca un astfel de proiect "ar investiga selectiv misterioasele observatii de pe cer si ar incerca sa le inteleaga prin aplicarea metodei stiintifice." El a subliniat ca "oameni interesanti, credibili, au observat fenomene aeriene care erau inexplicabile si demne de investigatii suplimentare", adaugand ca "ar fi un lucru inteligent sa ne intoarcem in timp si sa declasificam orice document guvernamental ar exista in acest sens."
Printre cei prezenti la reuniunea din 2012 a fost si Tadd Buffington, un "arhitect-sef de solutii" de la sediul NASA din Washington. Fost analist politic si de buget la Organizatia Natiunilor Unite, Buffington este, de asemenea, un investigator de teren al asociatiei ufologice MUFON, motivat fiind in principal de preocupari privind siguranta traficului aerian. Buffington spunea ca proiectia de buget propusa de Kean ar trebui sa fie dublata si ca el are rezerve asupra plasarii unui astfel de studiu sub jurisdictia unei agentii avand personalul "numit pe criterii politice", asa cum este OSTP.
Buffington a subliniat ca "exista un interes urias pentru problematica OZN la nivelul de baza al NASA. Oamenii vor sa stie. Tocmai de aceea, aceasta activitate ar fi foarte potrivita pentru NASA; pentru cea reala, nu NASA guvernamentala. Marea problema este ca atunci cand ajungi la varf, dai peste oamenii plasati acolo de presedintie".
Ar trebui puse acum bazele formale ale abordarii problematicii OZN - a continuat Buffington - si nu sa asteptam "pana ce se va contura un pericol clar si iminent, cum ar fi cel de ciocnire a acestor obiecte cu avioanele noastre, care e posibil sa se intample oricand. Si, avand in vedere cresterea volumului traficului aerian, mi-e teama ca e doar o chestiune de timp pana ce asa ceva se va intampla".
In acest context, a fost primita cu interes stirea ca CEFAA (Comisia pentru Studierea Fenomenelor Aeriene Anormale) a guvernului din Chile, condusa de generalul Ricardo Bermudez, si GEIPAN (Grupul pentru Studiu si Informare asupra Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate), organism guvernamental din Franta, au decis sa coopereze. Asa cum anunta un articol publicat pe 15 iulie 2013, de Billy Cox, in Herald-Tribune, reprezentantii a doua guverne, au acceptat in mod oficial sa colaboreze in cercetarea fenomenului OZN/FAN. Reprezentantii de la GEIPAN si CEFAA, agentiile insarcinate cu colectarea de observatii OZN pentru Franta, respectiv Chile, s-au intalnit pentru prima oara la o conferinta in Greensboro, Carolina de Nord, cu o luna inainte si au descoperit o serie de domenii comune de interes in abordarea acestui fenomen.
Pentru Jose Lay, Directorul International al CEFAA, implicatiile se extind mult dincolo de acordul bilateral. "Stim ca GEIPAN este foarte apreciat in Europa, asa cum si noi suntem destul de cunoscuti in America de Sud, avand contacte oficiale si dand asistenta altor tari din aceasta parte a lumii" a declarat Lay intr-un e-mail catre situl De Void. "Noi credem ca prin acest pas am putea incuraja si alte tari sa ne urmeze si sa stabileasca propriile lor agentii oficiale."
Printre talentele pe care Chile le aduce la descifrarea acestui mister este Dr. Luis Barrera, numele caruia il poarta asteroidul 19395 Barrera, si Dr. Jose Maria Maza, directorul pentru astronomie al Universitatii din Chile, creditat cu descoperirea a numeroase supernove, quasari si galaxii. Articolul lui Billy Cox isi exprima speranta ca acordul formal de cooperare inceput de GEIPAN si CEFAA ar putea fi in cele din urma prototipul oficial pentru un Comitet International OZN.
"Acesta este un avans istoric", scria Leslie Kean intr-un e-mail. "Un acord oficial cu privire la investigatiile FAN (Fenomene Aerospatiale Neidentificate) intre Europa si America de Sud este un mare pas inainte si va adauga multa seriozitate la efortul international in acest sens. Acum, dorim ca si Statele Unite sa se imbarce pentru acest efort". Care sunt oare sansele ca sa se intample asta?
Ufologul Giuliano Marinkovic comenta ca aceasta colaborare are radacini mai vechi. In anul 2000, el a avut ocazia sa-i ia un interviu generalului Bermudez. Acesta i-a spus ca in Chile avusese loc in martie 2000 o expozitie si un targ international al aerului si spatiului, manifestare organizata din doi in doi ani, la aeroportul Los Cerrillos. In cele patru zile ale targului au avut loc mai multe evenimente dedicate fenomenului OZN, incluzand o conferinta de presa, o masa rotunda cu circuit inchis, ca si un simpozion de doua zile, intitulat "OZN: Analiza, investigatii si perspective pentru noul mileniu", deschis tuturor participantilor. Cu aceasta ocazie s-a facut un apel energic in vederea cooperarii internationale, la nivel de guverne si institutii, pentru a contribui la schimbul de date si experiente, pentru a spori in mod semnificativ posibilitatea de a gasi raspunsuri la aspectele necunoscute manifestate in prezent de catre fenomen". Pe de alta parte - s-a spus atunci - CEFAA era in curs de perfectare a unui protocol de acord cu SEPRA din Franta (numele purtat anterior de GEIPAN) si o intelegere de cooperare reciproca cu NIDS (National Institute for Discovery Science), din Statele Unite ale Americii." Marinkovic adauga ca recentul acord este se pare finalizarea protocolului inceput atunci.
Merita sa reamintim ca pe 25 februarie 2011, lumea ufologilor a mai asistat la o premiera de exceptie, cand, in vederea analizei fenomenelor aeriene neidentificate care ar putea afecta siguranta traficului aerian, a fost semnata intelegerea dintre CEFAA si organizatia NARCAP (National Aviation Reporting Center on Anomalous Phenomena) din SUA, organizatie stiintifica neguvernamentala, nonprofit, infiintata in 1999, avand de atunci si pana azi ca director stiintific pe Dr. Richard Haines. Obiectul intelegerii prevede: "Schimbul de informatii relevante privind cazuri de FAN (...) metodologia de investigare, (...) instrumente si capacitati de analiza, mai ales in privinta procedurilor si actiunilor recomandate pilotilor si controlorilor de trafic, inainte, in timpul si dupa intalnirea cu un FAN". Un alt obiectiv este "Sprijinirea avansului cercetarii FAN prin angajarea in studii mixte de cercetare si prin promovarea coordonata a constatarilor catre comunitatea stiintifica si aviatica". Organismele guvernamentale din Statele Unite nu sunt deocamdata, aparent, interesate sa se alature proceselor descrise mai sus...
Jurnalistul Bernard L. Thouanel este mai putin optimist. El scria ca stia de contactele timpurii ale CEFAA cu francezii, intalnindu-se cu Generalul Bermudez si cu asociatii sai, la sfarsitul anului 1999, in Chile, dupa ce a fost publicat Raportul Cometa in iulie 1999. Si Jean-Jacques Velasco (din partea SEPRA) incheiase atunci un acord similar, cand a vizitat Chile, in 2000. Din pacate, intelegerea aceea nu a functionat; iar Thouanel este sceptic ca un acord similar ar functiona mai bine azi.
Dupa parerea lui, francezii doresc sa obtina informatii din America de Sud, fara a da prea mult in schimb. Thouanel crede ca francezii nu doresc sa studieze fenomenul, ci doar sa aplice, in interes propriu, eventuale principii tehnologice aflate astfel. El afirma ca membrii-cheie din Grupul Cometa i-au spus de mai multe ori ca acesta a fost scopul lor, iar el a fost singurul jurnalist care a asistat la una dintre intalnirile lor.
Pe de alta parte, Thouanel se indoia ca francezii vor oferi chilienilor acces la toate rapoartele OZN proprii, in special atunci cand ele privesc centralele nucleare si instalatiile sau unitatile militare. Acestea sunt elemente nationale de securitate in Franta si sunt clasificate in mod automat ca secrete. El adauga: "Cei care cred ca acest asa-numit acord mutual de cooperare intre gentlemani va functiona si va deschide calea pentru un Birou international OZN sunt niste visatori, sau folosesc acest anunt pentru a se promova pe ei insisi. Punct. Eu am o experienta de peste douazeci de ani ca jurnalist aerospatial militar, cu acreditare deplina la Ministerul Francez al Apararii. Problematica OZN este o chestiune foarte sensibila in Franta, cu o implicare militara extrema. La ce v-ati astepta in aceasta privinta? La un miracol?".