Senatorul Nicolae Moga a sustinut o declaratie politica, intitulata "ACCESAREA FONDURILOR EUROPENE - PILON ESENTIAL IN DEZVOLTAREA TARII", pe care o puteti citi in continuare.

O veste buna a marcat acest sfarsit de saptamana - Romania a incasat joi, 20 februarie, 830 milioane euro de la Comisia Europeana din fonduri structurale si de coeziune. Se poate vorbi de un record, tinand cont ca este cea mai mare suma atrasa de Romania intr-o singura zi. Totodata, viramentul facut joi reprezinta aproape o treime din sumele atrase pe tot anul 2013.
Sansa tarii noastre de a se redresa economic si social o constituie accesarea fondurilor europene. Trebuie subliniat faptul ca blocarea anumitor programe de finantare din ultimii ani, birocratia si lipsa de profesionalism au facut sa ramanem mult in urma altor tari din regiune. Imbucurator este totusi faptul ca Romania a facut pasi importanti in sensul reabilitarii din punctul de vedere al absorbtiei fondurilor europene din ultimul an si jumatate. Daca in luna mai anul trecut rata de accesare era de 7%, in prezent avem peste 23%, iar in cifre Romania a incasat anul trecut peste un miliard de euro si in acest an peste doua miliarde de euro. Mai mult, actualul Guvern a reusit intr-un timp relativ scurt sa deblocheze programele de finantare care erau temporar inchise de Comisia Europeana. In cele din urma, actualul Guvern a reusit, nu fara eforturi, sa indrepte greselile facute de fostele guvernari, in folosul a mii de romani beneficiari ai finantarilor europene.
Incepand cu anul viitor, intram in noua perioada de referinta a accesarii fondurilor europene, respectiv 2014-2020. Pentru a elimina disfunctionalitatile trecute, autoritatile noastre au nevoie de multa rigurozitate si determinare in procedurile prevazute de acquis-ul comunitar in materie de obtinere a fondurilor europene. Consider ca avem nevoie de acordarea unei mai mari atentii categoriilor de populatie grav afectate de saracie si incluziune sociala. Avem nevoie de o mai mare grija pentru reducerea deficitelor existente in domeniile educatie, si ocuparea fortei de munca. La aceste capitole, Romania trebuie sa reduca in mod semnificativ atat numarul copiilor care parasesc scoala la o varsta mica, cat si cifra persoanelor expuse la riscul de saracie sau excludere sociala.
De altfel, Acordul de Parteneriat propus de tara noastra pentru perioada de referinta 2014-2020 contine in mod pragmatic tintele pe care ni le-am propus pentru viitoarea perioada de finantare europeana.
Potrivit Acordului, autoritatile locale si judetene vor avea un rol mult mai important in perioada 2014 - 2020, iar modul in care edilii vor reusi sa se asocieze in vederea obtinerii unor proiecte eligibile de finantare va fi fundamental. Sunt convins ca, in urma unei coalizari nationale de amploare, romanii vor reusi sa obtina un procent important la capitolul accesarea fondurilor europene, fapt de pe urma caruia vom avea cu totii de castigat.