Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata: Necesitatea unui sistem de protectie sociala si suport pentru persoanele varstnice care sa confere varstnicilor demnitate. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Educatia pentru sanatate la nivelul scolii reprezinta una dintre principalele cai de promovare a cunostintelor corecte privind diferite aspecte ale sanatatii si totodata de formare a atitudinilor si deprinderilor indispensabile unui comportament responsabil si sanatos. In multe tari educatia pentru sanatate este obligatorie in scoli, incepand din clasa intai pana intr-a douasprezecea, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe si materiale didactice adecvate varstei. In acest fel, conduita preventiva devine astfel un comportament care se edifica in timp in paralel cu dezvoltarea educativa. Prin programele scolare s-ar putea veni in intampinarea nevoilor fundamentale de educatie ale oricarui copil si adolescent iar formarea unui stil de viata sanatos, controlul stresului, dobandirea de repere in orientarea scolara si profesionala ar deveni conditii esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii elevului.Orice institutie scolara, prin autoritatea morala pe care o are, poate aduce o contributie evidenta in transmiterea cunostintelor de educatie pentru sanatatea elevilor, si are abilitatea si capacitatea de a cuprinde si de a se adresa, in timp, unui procent ridicat de populatie.
Tot timpul in mass media observam ca ocupam un loc fruntas in statistici negative in ceea ce privestea sanatatea. Pe zi ce trece ne confruntam cu cresterea costurilor serviciilor medicale si cresterea impactului bolilor asupra intregii populatii a tarii.
In legislatia Uniunii Europene scopul promovarii sanatatii este de a imbunatati standardele generale de sanatate in comunitate prin imbunatatirea cunostintelor despre factorii de risc si incurajarea populatiei sa adopte comportamente si stiluri de viata sanatoase. Acestea se vor face prin masuri de informare, educatie si pregatire profesionala, in domeniile: nutritie, consumul de alcool, tutun si droguri, exercitiul fizic, sanatate mintala, comportamentul sexual si folosirea medicamentelor.
Este necesar sa facem educatie pentru sanatate si sa promovam sanatatea in Romania in concordanta cu standardele internationale, in special ale Uniunii Europene.