Senatorul Butunoi Ionel Daniel a sustinut o declaratie politica intitulata " Un nou inceput de an școlar si universitar ", pe care o puteti citi in continuare.
De cativa ani, stim cu totii ca toate societatile contemporane se confrunta cu o gama larga de probleme, printre care globalizarea, cresterea somajului, tensiunile sociale care provin din complexitatea construirii coeziunii intre comunitatile din medii culturale diferite.
Suntem in luna septembrie, astfel ca ne gandim la un nou inceput de an scolar si universitar.
La nivel european se constata ca nivelul de educatie al studentilor, precum si scorurile de universitati europene nu progreseaza si sunt chiar in scadere conform clasificarilor internationale. S-a tot vorbit despre necesitatea de a regandi politicile si strategiile educationale pentru a asigura dreptul la educatie de calitate corespunzatoare, si despre cresterea competitivitatii invatamantului european - si a fortei de munca - la nivel global.
Tocmai de aceea, este necesar ca impreuna sa regandim politici de educatie incluziva si inovatoare, care sa vizeaze bunastarea elevilor si promovarea valorilor comune europene. Trebuie sa promovam profesionalismul cadrelor didactice si sa construim pe noile tehnologii de informare si comunicare, tehnici si proceduri de combatere a coruptiei si de crestere a standardelor etice in educatie, si de dezvoltare a unei guvernari democratice in institutiile de invatamant, cu o participare activa a elevilor si a familiilor lor.
Pentru a atinge aceste obiective, reprezentantii ministerului de resort ar trebui sa stabileasca mecanisme de evaluare si asigurare a calitatii pentru a monitoriza calitatea sistemelor de educatie si consistenta realizarilor educationale cu nevoile in ceea ce priveste calificarile profesionale.
In acest sens, va reamintesc Recomandarea CM / Rec (2012) 13 potrivit careia se cere un sistem care "permite elevilor si studentilor sa dezvolte competente corespunzatoare, increderea in sine si gandire critica care sa-i ajute sa devina cetateni responsabili si sa imbunatateasca sansele de angajare".