riseproject.ro informeaza, intr-un articol scris de Roxana Jipa (DUEL IN PADUREA BANEASA: OPRESCU VS. ROMSILVA) ca ar exista un conflict intre Primaria Capitalei si Romsilva pe tema unui proiect pentru o gradina zoologica de 60 ha in Bucuresti, amenajata dupa model occidental.
Aflam din articol ca Primaria Capitalei a pus deoparte, la inceputul acestei saptamani, 1,5 milioane de euro pentru un proiect extraordinar : proiectul BIOPARC ZOO BANEASA.
Edilul Sorin Oprescu ar vrea sa construiasca o gradina zoologica de 60 de hectare in Padurea Baneasa, dar Romsilva vrea sa-i blocheze proiectul in instanta.
Sorin Oprescu - scrie Roxana Jipa - isi doreste sa aiba in Bucuresti un BioParc, adica un parc zoo care sa adaposteasca animalele intr-un mediu cat mai apropiat de cel natural. Astfel de gradini zoologice de mari dimensiuni nu sunt in multe orase din lume. In Europa, se pot vizita astfel de locuri in Italia, Anglia, Germania, Spania, Danemarca, Suedia si Norvegia.
Problema banilor. Noul centru din padurea Baneasa ar avea nevoie de peste 100 milioane de euro. Tot in 2013, Sorin Oprescu declara ca el va fi finantat din fonduri europene:
- Doamna directoare de la administratia gradinii zoologice Baneasa m-a asigurat ca exista un proiect care oricand prin el se pot accesa fonduri europene. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat 1,5 milioane de euro pentru acest proiect, in bugetul pe 2015, votat la inceputul acestei saptamani.
Problema administrativa. Consilierii au votat alocarea fondurilor pentru extinderea gradinii zoologice Baneasa, desi statutul padurii este incert. In 2013, consilierii au aprobat o hotarare prin care 57 de hectare au fost trecute in administrarea Gradinii Zoologice, dar apoi Directia Silvica Ilfov a atacat in instanta actul administrativ pe motiv ca Primaria nu ar avea acest drept.
Contactati de reporterii RISE Project, oficialii Directiei Silvice sustin ca terenul se afla in fondul forestier national, asa ca ei ii revine dreptul sa administreze padurea. Codul Silvic prevede ca daca o padure este inventariata in domeniul public, atunci doar Romsilva poate sa ii schimbe destinatia.
Disputa dintre Primarie si Romsilva este mai veche: inca din 2009, angajatii Primariei au intabulat padurea fara acordul autoritatii silvice si au trecut-o in proprietatea municipalitatii. La randul sau, Primaria Bucuresti sustine ca Romsilva nu are nici un rol in administrarea acestei suprafete. Argumentul sau este chiar inscrierea din Cartea Funciara, prin care Oficiul de Cadastru a admis in 2009 cererea sa de intabulare. Dosarul este inca pe masa judecatorilor, asa ca proiectul este blocat, deocamdata, pana la o solutie definitiva.
Problema padurii. O alta problema pe care o ridica proiectul BioParc este cea a defrisarilor din Padurea Baneasa. In 2013, potrivit minutelor de la sedintele din primarie, Oprescu sustinea ca nu va taia nici un pom:
- Dorim sa dezvoltam un bioparc fara sa taiem nici un copac
In alt raport administrativ scria :
- Padurea va avea numai de castigat : va fi ingrijita, curata si protejata.
Ulterior, potrivit proiectului votat de consilieri, s-a vazut ca dezvoltarea centrului zoo presupune defrisarea a 3 hectare de padure, pentru spatii de cercetare, comerciale, birouri administrative si hoteluri.
Pe langa constructiile din proiect, se vor defrisa zone destinate plantarii unor noi specii de vegetatie, necesare formarii unor microclimate pentru mediul natural al animalelor.
Din articol rezulta atitudinea carcotasa a conducerii Romsilva, a carei miopie nu vede decat propriul interes si nu pe cel al bucurestenilor, care isi doresc o gradina zoologica moderna, integrata in Biosfera Baneasa.