Adrian Nastase a publicat pe blog un text intitulat: Cele doua Romanii, pe care il puteti citi in continuare.
Constat, din nou, ca exista doua Romanii. De fapt, alte doua Romanii. O Romanie a votului - cea care a votat, intr-un anume fel, in 11 decembrie - si o Romanie a strazii - cea care s-a trezit, dupa vot, ca ar fi vrut altceva, si doreste fie repetarea episodului Ponta (cu schimbarea guvernului prin actiunea din strada) fie repetarea alegerilor parlamentare. Mi s-a parut sugestiv afisul purtat de unul dintre demonstranti. Sa nu ne mintim. Actiunea din strada nu are decat drept pretext chestiunea ordonantelor. Corporatisti si ultrasi, alaturi de tineri de tot felul, au iesit in strada pentru diverse motive politice sau personale. Ultrasii, spre exemplu, pentru ca DNA le-a bagat echipele in insolventa si pentru ca in viitoarele campionate vor mai fi doar 2-3 echipe, ceea ce va reduce oportunitatile de confruntari pe stadioane. Asa ca au iesit sa se bata in strada cu jandarmii. Care cred eu ca este adevaratul motiv? Mi se pare ca, incepand cu 2005, Basescu - pentru interesele lui politice - a transformat puterea judecatoreasca, una dintre puterile statului, intr-o putere politica. De fapt, o supra-putere a statului. S-a creat un angrenaj format din unii procurori, unii judecatori si unii reprezentanti ai serviciilor care a supervizat celelalte puteri ale statului, hotarand SELECTIA in ceea ce priveste clasa politica, deciziile guvernului sau ale parlamentului. Folosind mantra anti-coruptiei, au luat, de multe ori, decizii abuzive, care nu au mai putut fi cenzurate decat, partial, la CEDO. Desi unii spun ca si acolo acest sistem are reprezentantii sai. Dupa alegerile din decembrie, reprezentantii PSD au crezut ca au dobandit cu adevarat puterea si au incercat sa recalibreze relatiile dintre institutiile statului, conform dispozitiilor constitutionale. Aici au gresit, se pare. Ghinion! Era clar, spre exemplu, ca redefinirea abuzului in serviciu limita materia prima pentru actiunea DNA si marja sa de influenta. Controlul politic al procurorilor asupra societatii face ca Romania sa functioneze cu frana de mana trasa. Actiunea din ultimii ani a procurorilor a avut si efecte pozitive, fara indoiala. Din pacate, tentatia lor de a-si aroga rolul central in societate a transformat Romania intr-o republica a procurorilor. Care ar fi solutia insa, in conditiile in care zeci de mii de oameni au fost chemati in strada sau au iesit din proprie initiativa in legatura cu o temaa carei solutie o considera incorecta? In conditiile in care presedintele Iohannis si-a parasit rolul constitutional de mediator si a devenit parte a problemei, ne-mai fiind parte a solutiei. Deciziile PSD, ca partid, si ale guvernului sau vor fi esentiale. Cum ar fi mai bine? Sa cedeze, asa cum au facut in cazul referendumului din 2012 sau cum au procedat in cazul protestelor de dupa Confort? Sau sa continue confruntarea cu o putere oculta care si-a instalat tentaculele asupra statului de drept? Vom vedea in orele urmatoare.

P.S. 1 Inteleg ca miza imediata a protestelor ar fi riscul ca Dragnea sa fie exonerat de raspundere pentru faptul ca ar fi incitat pe cineva care ar fi determinat pe cineva, care ar fi vorbit cu altcineva, care ar fi angajat doua femei. Aceasta chestiune grava ar trebui sa fie cuplata cu vina, extrem de grava, de a fi chemat 7 milioane de oameni sa voteze la referendum. Pentru aceste fapte abominabile, el ar trebui trimis la inchisoare, inteleg, dar, mai ales, ar trebui impiedicat sa fie premier, deoarece angrenajul de care vorbesc ar fi mai confortabil cu persoane de genul Ciolos. In plus, in felul acesta, si Iohannis ar putea spera la un al doilea mandat.

P.S. 2 M-a impresionat chemarea presedintelui Johannis catre MAI si jandarmi de a-si face datoria in legatura cu asigurarea ordinii publice la actualele proteste. Dar nu ar trebui ministerul sa inceapa prin a da amenzi pentru participarea la manifestatii ne-autorizate, inclusiv presedintelui? Sau sa se schimbe legea, prin ordonanta de urgenta.