Senatorul Victor Mocanu a sustinut o declaratie politica intitulata: Despre legiferarea parteneriatului civil intre persoanele de acelasi sex. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Pe agenda publica din Romania a reaparut, de curand, tema legiferarii parteneriatului civil intre persoanele de acelasi sex, un subiect deosebit de sensibil in lumea intreaga. Proiectul de lege apartinand deputatului Remus Cernea a generat, pentru a doua oara, respingerea in unanimitate de catre membrii Comisiei Juridice a Camerei.
Cu toate ca tema este, asa cum am subliniat, una sensibila, nu trebuie sa ne ferim sa spunem lucrurilor pe nume, folosind argumente solide si termeni caracteristici unei dezbateri serioase, civilizate. Consider ca revenirea domnului Cernea cu acelasi proiect care a atras o reactie solida si fara dubii a Parlamentului este, in sine, un demers neavenit, provocator si neserios. In propunerea legislativa mentionata nu au aparut elemente noi, argumente care sa schimbe termenii dezbaterii si pronuntarii initiale a forului legislativ. Prin urmare, decizia Comisiei Juridice de a respinge proiectul de lege este una absolut normala, pe deplin justificata.
Doresc sa insist asupra unui aspect deranjant din discursul de justificare a necesitatii reglementarii parteneriatului civil intre persoanele de acelasi sex. In acceptiunea deputatului Cernea si a comunitatii minoritare la care se refera proiectul de lege, este necesara o amendare a Constitutiei, care stabileste ca institutia casatoriei este construita intre barbat si femeie, aceasta prevedere fiind considerata discriminatorie. Atat in argumentarea parlamentarului, cat si in cea a comunitatii gay din Romania, tara noastra ar fi obligata sa legifereze parteneriatul civil invocat, intrucat legislatia anumitor tari europene ar permite acest asa-zis drept. In opinia mea, cele doua incercari de motivare sunt absolut nejustificate si firave din punct de vedere al realitatii de facto. in primul rand, asa cum se poate intelege din perspectiva juridica, discriminarea se aplica situatiilor in care se incalca unele drepturi existente deja. Nu poti clama ca exista discriminare pornind de la o serie de drepturi inventate, inexistente. In al doilea rand, exercitiile legislative ale altor tari nu au valoare de
obligatie pentru tara noastra. In unele tari din Occident, acolo unde demonizarea domniei majoritatii a condus la o relativizare substantiala a valorilor traditionale, este posibil ca societatea sa fi evoluat intr-o anunita directie si ca o serie de conceptii fundamentale sa fi intrat intr-un proces de reconstructie. Aceasta nu inseamna ca Romania trebuie sa mearga, legata la ochi, in aceeasi directie.
Ca parlamentar al Romaniei, consider ca avem obligatia sa aparam conceptul traditional de familie. Trebuie sa fim constienti de necesitatea de a da copiilor sansa de a creste intr-un mediu sigur, stabil, sanatos, si de a impiedica orice posibilitate de denaturare a mediului familial. Romania nu poate fi aratata cu degetul in privinta respectarii drepturilor cetatenilor, doar pentru ca nu este dispusa sa accepte anumite tendinte normate in cateva tari europene. Cred ca in materie de toleranta si de respectare a drepturilor cetatenesti, inclusiv ale persoanelor de acelasi sex, Romania a facut progrese suficiente si nu are nevoie de lectii de la nimeni.