Senatoarea Gabriela FIREA a sustinut o declaratie politica intitulata: Sarcinile mamelor minore, o trauma pentru adolescente si o grava problema sociala pentru Romania. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Dincolo de disputele sterile care tin agenda publica zi de zi exista o realitate, cu multiple fatete, dintre care unele ar trebui sa ne dea serios de gandit. Ma voi referi in cele ce urmeaza la problema natalitatii precoce, un capitol la care, din pacate, Romania se situeaza pe primele locuri.
Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, tara noastra inregistreaza cel mai mare numar de nasteri la adolescentele sub 15 ani dintre statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit statisticilor oficiale, anual, in Romania, din cei aproximativ 200.000 de copii care se nasc, peste 9.000 provin din mame minore, iar in ultimii 4 ani numarul acestora se apropie de 38.000.
Peste 3.000 de fete care nu implinisera 15 ani au nascut in perioada 2009 - 2012, iar aproape 39.000 au facut intrerupere de sarcina in acelasi interval de timp. In fine, din ultimele date disponibile, cele corespunzatoare anului 2013, din cele 135.615 gravide inregistrate in acel an, aproape zece la suta, respectiv 13.190, aveau cel mult 19 ani. Dintre acestea, 734 aveau mai putin de 15 ani.
Ma indoiesc sincer ca ar putea cineva sa puna la indoiala nocivitatea extrema a acestui fenomen. Consecintele sunt pe cat de variate pe atat de devastatoare, incepand cu cele de ordin medical, si terminand cu cele de ordin social. Gravidele minore sunt expuse riscului unor nasteri premature, al unor severe traume psihice si, de cele mai multe ori, se confrunta cu ostracizarea din partea familiei si cu dezinsertia sociala.
Printre principalele cauze identificate de specialisti se numara apartenenta la familii dezorganizate si mai ales lipsa de educatie. Asta in conditiile in care exista din 2005 in programa scolara o materie, ce-i drept facultativa, intitulata Educatie pentru sanatate”, al carei scop declarat este familiarizarea elevilor din clasele I â€" XII cu problemele legate de ingrijirea sanatatii, inclusiv cu cele de educatie sexuala.
Se pare insa ca acest lucru nu este suficient si cred ca este timpul sa transformam aceasta materie intr-una obligatorie, asa cum s-a procedat in majoritatea tarilor europene. Nu intamplator, in aceste tari incidenta sarcinilor la varste precoce este mult mai mica. Ma alatur asadar ONG-urilor care au solicitat, la sfarsitul anului trecut, Ministerului Educatiei, modificarea curriculei pentru includerea acestui obiect de studiu in trunchiul comun, alaturi de celelalte materii obligatorii.
Problema mamelor minore” trebuie acceptata ca o realitate obiectiva a societatii actuale si impune eforturi sustinute educationale, economice, sociale si medicale pentru prevenirea si managementul cat mai consistent si eficace al acesteia.