Ce inseamna sindromul ADHD? Copiii nu se pot concentra mult timp la acelasi lucru si sunt extrem de agitati. Sunt atinsi de boala chiar fara ca parintii lor sa stie, spun specialistii.
Deseori, parintii care au copii cu astfel de manifestari nici nu se gandesc la sindromul ADHD. Cred doar ca odrasla lor este un copil foarte vioi. Gresit! Doar un control medical poate descoperi sau opri evolutia sindromului. Si, peste 10% din copiii consultati zilnic pleaca acasa cu acest diagnostic.
Statisticile sunt alarmante. Mai mult de jumatate dintre adulti sufera de ADHD si pentru ca este o boala ereditara, va fi mostenita cu certitudine de unul dintre copii.
Ca numar de bolnavi de ADHD, Romania este deasupra mediei europene. Ingrijorati, specialistii constata si ca varsta la care se manifesta sindromul este tot mai mica. Incepe de la gradinita.
Daca parintii nu isi duc la medic copilul cu astfel de simptome, la maturitate, sindromul ADHD ii va distruge viata.
Nu va reusi sa isi pastreze serviciul din cauza lipsei de concentrare si a agitatiei, spun specialistii, si, de asemenea, isi va gasi cu greu jumatatea.

Ce este Sindromul ADHD

ADHD (in engleza Attention Deficit Hyperactivity Disorder) inseamna Deficit de Atenție / Tulburare Hiperkinetica si este una dintre cele mai frecvente afectiuni comportamentale intalnite la copii si adolescenti. Studiile arata ca un procent de 5% din copiii de varsta scolara prezinta simptome ADHD (1-2 din copiii dintr-o clasa de 30).
ADHD debuteaza in copilarie si poate persista si la varsta adulta. Desi la unii copii simptomele ADHD dispar odata cu inaintarea in varsta, in jur de 60% pot prezenta simptome si la varsta adulta.
ADHD afectează sexul masculin mai mult decat pe cel feminin.
Raportul baieti: fete este 4:1. Diagnosticul la fete este mai dificil, caci predomina forma ADHD cu inatentie. ADHD poate fi tratat numai medicamentos.
Conform studiilor, fara tratament, 30% dintre cei care sufera de ADHD merg catre delincventa juvenila. Dacă nu au inteligenta superioara, o familie care sa-i sustina, daca parintii sunt someri, daca nu au suportul educational si material, ajung sa comita infractiuni.
Un alt studiu de psihopatologic realizat in cadrul Directiei Generale a Penitenciarelor din Romania a relevat faptul ca 85% dintre detinuti sufera de ADHD.