Jurnalul National: Vaccin antigripal, anchetat (Autoare: Magda Marincovici)
Agentia Europeana a Medicamentului a cerut suspedarea din motive de precautie a loturilor suspecte
Autoritatile sanitare italiene si europene ancheteaza cauza decesului unor persoane in varsta, survenit dupa injectarea a doua tipuri de vaccinuri antigripale fabricate de compania Novartis.
De la inceput trebuie sa precizam ca, potrivit purtatorului de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului, farmacist Anca Crupariu, vaccinul cu pricina nu se afla in farmaciile din tara noastra, iar in cadrul UE se comercializeaza in Italia, Austria, Germania, Spania.
In legatura cu aceste evenimente adverse grave, aparute in Italia, dupa administrarea acestui vaccin, European Medicines Agency - EMA (Agentia Europeana a Medicamentului) a emis un comunicat, tradus si postat pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului, in care se precizeaza, printre altele ca autoritatile UE de reglementare in domeniul medicamentului investigheaza problemele care au determinat suspendarea utilizarii a doua loturi de vaccin in Italia. Pana in prezent, nu exista dovezi care sa sugereze existenta unei legaturi de cauzalitate intre vaccin si raportarile de evenimente adverse grave. Suspendarea utilizarii loturilor incriminate reprezinta o masura de precautie. Analiza include examinarea tuturor informatiilor disponibile cu privire la varsta si starea de sanatate a pacientilor afectati si la medicamentele administrate concomitent.
Referitor la aceasta situatie, aparuta in plina campanie de vaccinare contra virusurulor gripale sezoniere, derulata in toate tarile UE, sunt in discutie trei ipoteze, avansate chiar de Agentia Italiana a Medicamentului: posibilitatea unui agent care a contaminat productia de vaccin, o veriga slaba in lantul de frig sau o reactie alergica la anumite componente din acest vaccin care sa fie la originea deceselor.
Totusi, ministrii sanatatii din UE au facut front comun in favoarea vaccinarii, care, la ora actuala se confrunta cu un val urias de neincredere din partea europenilor. Vaccinarea este de o importanta fundamentala pentru sanatatea publica. Noi nu putem sa lasam garda jos, a subliniat Beatrice Lorenzin, ministrul italian al sanatatii.
In tara noastra, la directiile judetene de sanatate publica au ajuns primele loturi de vaccin antigripal. Este vorba de importul si comercializarea a doua tipuri de vaccin produse de doua companii farmaceutice. Si la noi, medicii pledeaza in favorarea vaccinarii antigripale mai ales in cazul categoriilor de persoane vulnerabile: varstnici (peste 65 de ani), femeile gravide, suferinzi de afectiuni cronice, copiii, personalul sanitar, subliniaza conf. dr. Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sanatatii.