Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata: Medicina scolara in impas.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Strategia nationala pentru protectia si promovarea drepturilor copilului 2014-2020 a fost elaborata intr-un moment de reconfigurare a tuturor politicilor publice, din toate sectoarele, in contextul pregatirii noii perioade de programare a Fondurilor Europene Structurale si de Investitii, dar si a respectarii cu prioritate a obiectivelor incluse in Programul de Guvernare 2013-2016 si a tintelor stabilite si asumate prin Strategia Europa 2020.
Toti vorbim despre dreptul copilului la sanatate si implicit la servicii de sanatate. Acest drept este reglementat pe de o parte de legislatia privind protectia drepturilor copilului, iar pe de alta parte de legislatia specifica domeniului sanatatii.
In Romania, serviciile de asistenta medicala primara se furnizeaza prin medicii de familie, care asigura servicii medicale preventive si curative pentru toti copiii, indiferent de statutul de asigurat al parintilor/ apartinatorilor.
O mare problema este cea a medicilor scolari, un aspect subfinantat, deficitar in resursa umana, care lasa descoperita componenta de preventie si promovare a sanatatii copiilor in mediul scolar. In acest domeniu nu s-a evidentiat o strategie coerenta de dezvoltare in ultimele doua decenii, acoperirea fiind in scadere.
Serviciile comunitare de prevenire, identificare, interventie timpurie sunt subdezvoltate, mai ales in mediul rural. Serviciile de sanatate si reabilitare sunt greu accesibile, nu sunt intotdeauna de calitate, tin cont de necesitatile persoanelor cu dizabilitati in mica masura si nu sunt la preturi abordabile, mai ales pentru grupurile de risc.
Persoanele cu dizabilitati, cu precadere cele cu dificultati de deplasare, din mediul rural si/sau sarace, au acces limitat la servicii de sanatate de calitate, inclusiv la tratamente medicale de rutina, ceea ce creeaza inegalitati in materie de sanatate fara legatura cu existenta dizabilitatilor.
Stimati colegi, va reamintesc ca politicile de sanatate din Romania ar trebui sa fie mult mai concentrate pe preventie, asa cum se intampla in statele europene dezvoltate.
Medicina scolara joaca in aceasta privinta, rolul primordial, de medicina de screening, care ajuta in politica de lupta impotriva esecului scolar.
In domeniul sanatatii publice, scoala, poarta de acces pentru toti tinerii pana la varsta de saisprezece ani, este un loc privilegiat pentru identificarea de dificultati, monitorizarea elevilor si punerea in aplicare a programelor de promovare a sanatatii.
Stimati colegi, este necesara revizuirea misiunilor medicinei scolare si ar trebui ca, indiferent de culoarea politica, sa sustinem modificarea legislatiei in domeniul medicinii scolare astfel incat ca aceasta sa se bazeze pe principiul de screening, sa se redefineasca statutul de prescriptie, sa se acorde vizibilitate sanatatii scolare, sa se formeze profesorii si personalul de conducere in domeniul sanatatii scolare, sa se introduca medicii si asistentele scolare ca membrii din oficiu in consiliile de administratie ale institutiilor de invatamant, sa se asigure consecventa actiunilor din medicina scolara cu programele de sanatate publica.