Senatorul de Galati Butunoi Ionel Daniel a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "Reciclarea", pe care o puteti citi in continuare.

"Nimic nu se pierde, totul se transforma".
(A.Lavoisier, chimist si economist francez)

Activitatile umane au evoluat, la nivel tehnic, cu o viteza uluitoare, mai ales in ultimele doua secole. Au aparut si apar in fiecare zi noi si noi aparate fara de care nu ne mai putem inchipui viata. De la telefonul mobil, la imprimanta, la televizor si pana la autoturisme si orice utilaj si echipament cunoscut sau pe care nu l-am folosit niciodata, toate acestea ne-au usurat viata si au devenit o parte integranta a lumii noastre.
Ca orice aparat si ca orice lucru, de altfel, orice echipament are o durata de viata. Si trebuie ori reparat, ori aruncat. De multe ori, cand nu mai poate fi reparat, trebuie sa ducem respectivul echipament la gunoi. Insa, nu la un loc cu toate celelalte deseuri pe care le-am produs. Electronicele si electrocasnicele trebuie duse in puncte speciale de colectare, unde vor fi apoi dezasamblate pe bucati tot mai mici, pentru a fi reciclate ori, cand nu e posibil, depozitate in siguranta ca deseuri nereciclabile.
Pana la ora actuala, Ministerul Mediul si Schimbarilor Climatice a organizat cateva editii ale "colectarii nationale", incepand din 2008. Si alte initiative asemanatoare, organizate de companii private si de ONG-uri, au avut loc pentru colectarea deseurilor electronice si electrocasnice de la consumatorii casnici.
Este deosebit de important sa atragem atentia asupra necesitatii reciclarii echipamentelor electrice si electrocasnice. De asemenea, trebuie sa fim constienti de faptul ca, la sfarsitul ciclului de viata, toate aceste echipamente devin deseuri deosebit de toxice. Numeroase substante din componenta lor contin elemente periculoase pentru sanatate si pentru mediu deopotriva, precum: mercurul, plumbul si diverse substante halogene despre care se stie deja de ani de zile ca duc la diminuarea stratului de ozon.
Prin colectarea selectiva a acestor echipamente si prin reciclarea lor, putem reduce cantitatea de deseuri din rampele de gunoi sau incineratoare si putem, mai ales, diminua cantitatea de energie si de materie prima necesare fabricarii de noi produse.
Dar poate cel mai important beneficiu este acela asupra sanatatii noastre, caci prin metode simple de colectare si reciclare, evitam contaminarea solului, a apei si a aerului cu substante nocive pentru noi toti.
Iata de ce este in interesul nostru, al tuturor, sa ne implicam si sa ne asumam responsabilitatea de a colecta si recicla corespunzatoar electronicele si electrocasnicele utilizate. Gestul colectarii separate si al reciclarii trebuie sustinut prin conjugarea fortelor tuturor institutiilor statului, pentru a duce la constientizarea rolului major pe care il putem avem prin gesturi simple, facute de fiecare data cand este necesar, de la orice varsta. Sa incurajam atunci orice campanie de reciclare si colectare si sa ne asiguram ca facem tot ceea ce ne sta in putinta din punct de vedere legislativ pentru o colectare selectiva si o reciclare facute responsabil.