sanatate.bzi.ro: Ce presupune operatia de reconstructia a sanului

Reconstructia de san presupune, de obicei, cel putin doi timpi operatori: mastectomia si abia apoi reconstructia propriu-zisa.
Mastectomia clasica impune scoaterea sanului in totalitate, impreuna cu pielea care il acopera,areola si mamelonul. In ultimii 10 ani s-a dezvoltat o metoda care se numeste "skin-sparring mastectomy" in care se scot glanda mamara, areola si mamelonul, dar se pastreaza pielea pacientei. Si mai de curand s-a desco¬perit ca, in cazuri foarte atent selectionate, se pot pastra atat pielea, cat si areola si mamelonul.
Aceasta ultima varianta de mastectomie, in care se scoate doar glanda mamara, combinata cu reconstructia imediata, este singura care presupune un singur timp operator. Daca nu, va trebui sa reintervii si sa reconstruiesti mai intai sanul si apoi areola si mamelonul, in interventii separate, si, de asemenea, sa simetrizezi sanul sanatos.
Decizia de a pastra areola si mamelonul este una critica si sensibila: daca nu investighezi foarte atent pacienta, boala poate recidiva. Nici macar in tarile foarte dezvoltate chirurgii nu au ajuns la un consens in legatura cu aceasta metoda, asa ca, in momentul acesta, in Romania aceasta modalitate de tratament nu exista. In concluzie, noi facem cateodata mastectomii cu pastrarea pielii, dar mamelonul si areola se sacrifica intotdeauna. Deci se impun macar doua operatii de reconstructie.
Reconstructia de san poate fi realizata cu tesuturile proprii ale pacientei, cu proteze de diverse tipuri sau combinand aceste doua metode. (sursa: unica.ro)