Ramona Timofte din Brasov a vorbit in calitatea de mama a unei fete bolnave de cancer, dar si de presedinte al unui ONG, Amuradia, in cadrul unui seminar despre drepturile pacientilor, la Scoala de boli rare NoRo, editia a IV-a, desfasurata la Zalau.
"Cancerul este o boala parsiva! Nu afecteaza doar individul respectiv, ci afecteaza si familia si societatea. Un aspect foarte important este calitatea umana. Cand dai cu nasul de cancer este negarea. Important este sa faci echipa cu medicul ca sa ai un rezultat bun. Una dintre cele doua fiice ale mele (gemene), Alexia, diagnosticata cu cancer si are o atitudine pozitiva asupra vietii. Are 13 ani si jumatate si este o invingatoare. Avem un proiect, Zambet de copil, care se adreseaza copiilor bolnavi de cancer si marcam in fiecare an Ziua Copilului bolnav de cancer. Oferim suport informal si psihologic pentru acesti copii si familiile acestora", a spus Ramona Timofte. Fiica ei, Alexia, a castigat si medalia de aur la sah si bronz la fotbal feminin, la o competitie internationala dedicata copiilor ca ea.
Acum fiica ei este bine si a publicat o carte, "Eu la ora de desen", aparuta la Editura Transilvania Expres.
"Daca incercati sa descoperiti in cartea ei atributele unui scriitor, asa cum le inventaria Stephen King, observati mai intai ca exprima adevarul unei trairi. Scrie ce ii place, apoi insufla textului viata, punand in el sentimente. Din trusa scriitoarei Alexia are deja curajul de a nu se ascunde dupa adverbe si diateza pasiva. Inchei cu un indemn pentru Alexia si pentru oricare brav condeier. Folosesc pentru aceasta inspiratul final al cartii Despre Scris a lui Stephen King. Puteti s-o faceti, trebuie s-o faceti si, daca aveti curajul necesar sa incepeti, o veti face. Scrisul e magie, e apa vietii ca orice alta activitate creativa. Apa e gratuita. Asa ca beti. Beti si ostoiti-va setea", spune prof. Florida Rita Chis.